Cum vor evolua prețurile locuințelor în 2018 și ce preferințe are „noua generație” de cumpărători? Opinia Andreei Comșa, managing director al Premier Estate Management

Anul 2017 a venit cu o serie de creșteri semnificative pe segmentul rezidențial. Ce se va întâmpla însă în 2018? Iată ce spune Andreea Comșa, managing director al companiei de consultanţă imobiliară Premier Estate Management.

Evoluția prețurilor locuințelor din România în 2018

La începutul anului viitor trebuie să ne așteptăm la o perioadă de stagnare a prețurilor locuințelor din România, o perioadă calmă pe paița imobiliară, având în vedere faptul că mulți cumpători așteaptă să vadă cum vor evolua ratele de schimb și nivelul ratelor dobânzii.

„Ne putem aștepta la o anumită stagnare a prețurilor în primul trimestru. În total, mă aștept ca cererea să fie în continuare ridicată, noi proiecte majore să fie demarate și să observăm o creștere a prețurilor similară cu cea din 2017”, a declarat Andreea Comșa în numărul de decembrie al revistei CIJ.

Comșa a mai menționat, totodată, că pe segmentul rezidențial s-a observat pe parcursul anului 2017, în medie, o creștere de 10%-12% a prețurilor, dar nu consideră că acesta este un aspect îngrijorător pentru că studiile au arătat că în perioada de boom din 2006-2008 ritmul de creștere a fost de până la 5 ori mai rapid.

Cum s-a schimbat cumpărătorul român în ultimul timp

Andreea Comșa consideră că în această perioadă ne confruntăm cu o nouă generație de cumpărători, cei care au trecut prin criză și au învățat la ce ar trebui să se aștepte, unde să caute locuința dorită și cât să investească în aceasta în raport cu veniturile lor. În plus, românii au învățat diferența dintre un simplu apartament și un adevărat stil de viață.

„Apartamentul cu 3 camere a fost înlocuit de cel cu 2 camere în preferințele cumpărătorului. Am văzut, totodată, o creștere semnificativă a interesului în apartamente al căror cost se încadrează în segmentul 90.000 de euro – 100.000 de euro”, a mai explicat reprezentanta Premier Estate Management.

În plus, cumpărătorii sunt mai raționali, analizează și compară ofertele disponibile pe piață și își fac timp să caute locuința potrivită. Ei analizează riscurile financiare care vin odată cu o astfel de investiție și au început să înțeleagă de ce este important să lucreze cu un agent imobiliar profesionist.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])