De ce se construiesc apartamente mici? Răspunsul dat de președintele AREI

În țara noastră sunt construite apartamente mici pentru că prețurile au crescut în domeniul construcțiilor, iar dezvoltatorii încearcă să se mențină sub plafonul de 450.000 de lei pentru 5% TVA, este de părere Antoanela Comșa, președintele AREI – Asociația Investitorilor de Real Estate din România.

tva 5% locuinte

Prețurile tot mai mari din construcții, de la cele cu manopera care s-au majorat cu 40% într-un singur an, la cele ale materialelor, fie că este vorba despre ciment, oțel sau țevi, îi determină pe dezvoltatori să aducă pe piață apartamente mici, explică Antoanela Comșa.

„Concurența mai mare pe piață îl face pe dezvoltator să se gândească la soluții alternative pentru a menține prețul per unitate. Până la urmă, cumpărătorul este interesat de suprafață, dar este în primul rând interesat de cât costă unitatea locativă”, a declarat Comșa în cadrul emisiunii ZF Live.

„Prețul unui apartament cu 2 camere într-o zonă cum este sectorul 6 sau chiar și Pallady ajunge undeva la 80.000 – 85.000 de euro. Dacă adăugăm și locul de parcare, trecem de pragul de 450.000 de lei pentru care se aplică TVA de 5% și atunci lumea încearcă să facă apartamente mai mici astfel încât să se poată încadra în acel preț de 450.000 de lei”, a mai adăugat ea.

Citește și: Cum au ajuns multe dintre apartamentele noi să fie „cutii de chibrituri”? Opinia Andreei Comșa, Premier Estate Management

Președintele AREI consideră, de asemenea, că plafonul de 450.000 de lei a început să devină o problemă și este de părere că acesta nu ar mai trebui să fie lăsat în lei. Comșa menționează, totodată, că atunci când a fost gândit acesta era echivalent cu suma de 100.000 de euro, în timp ce azi este egal cu circa 96.000 de euro.

„Nu îți poți permite să te menții într-un preț de 450.000 de lei astăzi în condițiile în care prețurile terenurilor au crescut, la fel ca prețurile de construcție și nu găsești forță de muncă”, a mai adăugat ea.

Președintele AREI susține, de asemenea, că plafonul maxim ar trebui să fie urcat de 150.000 de euro.

Citește și: De ce nu avem infrastructură? „Oamenii nu vor să cedeze un metru lățime din terenul lor” pentru a se rezolva problema, spune președintele AREI

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])