Marile companii de consultanță imobiliară din România comunică aproape la unison, în ultima vreme, despre începutul unui noi ciclu pe piața imobiliară, cu segmentul de terenuri în prim-plan.
”Piața în 2003-2004 semănă destul de mult cu cea de astăzi. Dezvoltatorii erau destul de precauți, însă cei experimentați simțeau că este momentul potrivit pentru a cumpăra terenuri foarte bune. Toți, ca şi astăzi, erau în căutare de proiecte cu risc foarte mic, în special de birouri, în amplasamente excepţionale. Cei curajoși au avut de câștigat: când ești printre primii pe piață ai şansa de a cumpăra cele mai bune terenuri la preţuri rezonabile”, spune Attila Peli, Head of Development&Land în cadrul companiei de consultanță imobiliară JLL, precizând totodată că 2014 este începutul unui nou ciclu al pieței imobiliare.
Tot despre terenuri și oportunitățile pe care le prezintă aceste bunuri imobiliare vorbesc și cei de la Colliers Internațional, care spun că au intermediat, în ultimii trei ani, tranzacții în valoare de 100 de milioane de euro pe acest segment. „Piaţa de terenuri a cunoscut multă agitație în ce privește activitatea de prospectare pe parcursul anilor trecuți. Cu toate acestea, volumul tranzacțiilor a rămas redus, date fiind atât numărul mai mic de tranzacții, cât și reducerea suprafeței tranzacționate. După 2008 jucătorii din piață și-au schimbat comportamentul – dacă înainte de 2008 cumpărau în mod continuu parcele de terenuri, în ultimii cinci ani au alternat perioadele de achiziție cu cele de dezvoltare. Având în vedere că anii 2011 și 2012 au marcat performanțe relativ bune în ce privește activitatea tranzacțională, începând cu 2013 mulți dintre jucători au intrat în perioada de dezvoltare”, afirmă Sînziana Oprea, Senior Associate în departamentul de terenuri al Colliers International Romania.
Câți dintre dezvoltatorii care cumpără – sau au deja în portofoliu – terenuri sunt însă interesați să dezvolte pe ele ansambluri rezidențiale? Principalele surse ale tranzacțiilor de intermediate de Colliers în perioada 2011-2013 au fost reprezentate de retail (70% din totalul volumului tranzacționat), birouri (25%) și, într-o măsură mai mică, de tranzacțiile cu terenuri pentru rezidențial (5%). Printre tranzacțiile majore intermediate de Colliers în perioada analizată se numără achiziția platformei Vulcan de către Benevo Capital, achiziția de către NEPI a terenului de 13 hectare unde a fost recent livrat Shopping City Galați, precum și vânzarea a trei terenuri cu poziționare strategică în zona Floreasca – Barbu Văcărescu din București, aflate în momentul de față într-o fază avansată de dezvoltare. Alți clienți majori asistați de Colliers Internațional în procesul de achiziție de terenuri în ultimii trei ani includ: Dedeman, Interprime Properties, Intercora sau Rewe Group.
Și atunci, care este soluția pentru brokeri, în așteptarea vremurilor mai bune în care dezvoltatorii imobiliari își vor întoarce fața în mai mare măsură spre rezidențial? ”Încă nu am învățat să locuim, să ne utilizăm corect resursele, să profităm de fondul locativ existent care merită renovat și să îndepărtăm ceea ce nu are valoare, pentru a putea construi arhitectură contemporană”, spune arhitectul Bruno Andreșoiu, fondator Igloo Media și partener Igloo Architecture.