Dezvoltator din Capitală: Nu se pune problema unei crize imobiliare, prețurile nu au unde să scadă. Iată ce argumente aduce

Nu se poate pune, în prezent, problema apariței unei crize imobiliare în România, iar prețurile nu mai au unde să scadă, ci, dimpotrivă, se află pe o tendință ascendentă, susține Lucian Azoiței, acționat Forty Management & Investments, dezvoltator care vrea să construiască un ansamblu rezidențial cu aproape 200 de apartamente în zona Titan din Capitală.

criza imobiliara bucuresti

„Dacă vorbim despre o prăbușire a pieței imobiliare, trebuie să vorbim despre cifre, fapte, să avem argumente în spate. Nu există nici un argument care să ducă la prăbușirea pieței imobiliare în momentul de față”, a declarat Azoiției.

Dezvoltatorul a mai explicat că piața imobiliară locală este mult prea mică pentru a fi afectată semnificativ de variațiile din Occident, excepție făcând doar finanțările bancare, aceste instituții fiind singurele influențate de fluctuațiile din exterior.

Lucian Azoiței a spus, de asemenea, că un argument esențial care contrazice discuțiile despre o criză imobiliară vine din piața chiriilor, formată clar din cerere și ofertă, amintind aici nivelul chiriilor din Capitală care este mai mare decât valoarea ratelor pe care o persoană trebuie să le plătească la bancă pentru a locui într-un apartament similar.

„În momentul în care cumpărarea unui produs necesită o rată care este cu 20% mai mică față de chiria aferentă aceluiași produs, nu putem vorbi despre o criză”, a declarat acționarul Forty Management & Investments.

Mai mult, el a adus în discuție indicele care arată de cât timp are nevoie o persoană pentru a cumpăra un apartament având la dispoziție un venit mediu. „Acum suntem pe la 7,7 ani. Avem cel mai mic indice din Europa. Până și în Albania sau în Bulgaria sunt mai scumpe (n.r. apartamentele)”, a spus Azoiței, subliniind că acestă situație apare în contextul în care veniturile populației au crescut foarte mult din perioada premergătoare crizei, iar prețurile au scăzut la jumătate față de 2007, fiind, totodată, relativ stabile.

Dezvoltatorul a explicat, în cadrul unei emisiuni ZF Live, și că în București ar fi necesare 14.000 de locuințe pe an, iar cu tot ce s-a tranzacționat pe parcursul lui 2018 s-a ajuns cel mult la 9.000 de unități, care se vor construi în următoarea perioadă. El a atras atenția și asupra numărului extrem de limitat de terenuri disponibile în interiorul orașului care să permită extinderea construcțiilor noi, dar și asupra problemelor cu infrastructură.

banner cpi gala

Azoiței este de părere că există o presiune enormă asupra prețului, pe fondul majorărilor apărute, de exemplu, la nivelul costurilor terenurilor, dar și în cazul costurilor aferente forței de muncă.

„Tendința este de creștere. Nu se poate ca prețurile să mai scadă. Nu au de unde”, a declarat el.

În plus, dezvoltatorul a mai menționat că rata de profit brut pe proiect nu depășește 30% din cauza plafoanelor prețurilor de vânzare, dar și că riscurile raportate la profit sunt mult mai mari în imobiliare decât în alte domenii.

„30% la un proiect care durează foarte mult, pentru că în real estate investițiile nu sunt imediate, durează în medie 2-3 ani de zile, duce la o rată de profit de 10-12% pe an, ceea ce este extrem de puțin luând în considerare riscurile și, cel mai important, sumele uriașe investite pentru că noi vobim de zeci de milioane de euro în domeniu”, a conchis el.

Citește și: 2019 a început bine pentru piața imobiliară. Eliminarea restricțiilor pentru TVA 5% poate crește cererea de locuințe noi chiar și cu 30%

Citește și: Valentin Morar, Wallberg Properties: Opiniile care prezic o criză iminentă sunt nejustificate. Unicul lor scop este unul manipulator

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])