Dezvoltatorii cer autorităților publice TVA de 5% pentru toate locuințele noi. Ce sfaturi le oferă cumpărătorilor

Reprezentanții Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – Urbanis (ADIRU) le recomandă autorităților publice să adopte măsuri pentru menținerea trendului pozitiv din piața.

dezvoltatori tva 5%

Mai exact, aceștia sugerează adoptarea unor “măsuri precum stabilirea unui TVA de 5% la toate locuințele noi și nu doar la prima achiziție”, potrivit unui comunicat de presă.

Membrii asociației atenționează, totodată, autoritățile publice și BNR că “în luarea oricăror măsuri privind piața imobiliară trebuie să se ia în considerare și faptul că proiectele au o durată medie de 2-3 ani și că orice măsură fiscală, financiară sau de creditare poate afecta imediat proiectele în derulare și persoanele fizice cumpărătoare”.

Citește și: Dezvoltatorii, sfătuiți să analizeze posibilitatea reducerii prețurilor. Cum explică ADIRU recomandarea

Citește și: ADIRU despre Prima Casă: Ar trebui analizați factorii pozitivi, nu doar cei negativi sau financiari. Programul a adus românii din diaspora

Aceștia au sfaturi și pentru cumpărători. Potrivit ADIRU, există riscul diminuării posibilității de achiziție a locuințelor, având în vedere poziția instituțiilor financiare cu privire la gradul de îndatorare și la Prima Casă.

În plus, cumpărătorii ar trebui să ia în considerare contextul actual din România, fără a pierde însă din vedere faptul că “2018 se anunță un an cu o ofertă foarte variată pentru achiziția unei locuințe și cu o piață imobiliară foarte concurențială”.

Citește și: De ce se construiesc apartamente mici? Răspunsul dat de președintele AREI

Citește și: Ce spun reprezentanții FMI despre programul Prima Casă

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])