Dezvoltatorii noilor ansambluri rezidenţiale de pe piaţa locală optează tot mai mult pentru amenajarea cu pavaj în detrimentul turnării asfaltului.
Dezvoltatorii de ansambluri rezidențiale sunt dispuşi să monteze pavele inclusiv pe căile de acces auto, potrivit Symmetrica, unul dintre cei mai mari producători autohtoni de pavele și borduri vibropresate. ”Pe segmentul ansamblurilor rezidenţiale se resimte mai mult decât o dezmorţire a investiţiilor. Practic, piaţa imobiliară este în plin avânt, dovada fiind comenzile în creştere de produse pentru amenajarea acestora, pe care le primim atât din Capitală, cât şi din provincie”, a declarat Sebastian Bobu, directorul executiv al Symmetrica.
În plus, potrivit reprezentantului Symmetrica, se observă o disponibilitate tot mai mare din partea constructorilor de a aloca bugete importante pentru produse de o calitate ridicată, rezistente în timp, inclusiv în zone care până acum erau omise din acest tip de investiţie, precum căile de acces auto.
Arhitecţii sunt cei care aleg pavajul potrivit
În ceea ce priveşte alegerea pavajului dedicat ansamblurilor rezidenţiale, aceasta este făcută în general de către arhitect, formele şi culorile fiind în acord cu stilul de construcţie.
”Arhitectul este cel mai în măsură să selecteze modelul şi culoarea care se potrivesc cel mai bine cu stilul arhitectural al construcţiilor. Portofoliul nostru numără peste 60 de modele de pavaje pretabile pentru a fi montate în acest tip de proiecte imobiliare, fiecare model fiind disponibil într-o gamă variată de culori şi având o durată de viaţă de până la 25 de ani, astfel că decizia asupra variantei potrivite poate deveni dificilă fără ochiul format al unui specialist”, menţionează Sebastian Bobu (foto).
Zonele vizate cu precădere pentru montarea pavelelor în cadrul ansamblurilor rezidenţiale sunt în general aleile pietonale şi trotuarul de gardă al clădirilor, în ultimul timp în acest top intrând şi căile de acces rutier, conform informaţiilor Symmetrica.
Pentru partea carosabilă, se utilizează în general pavele pentru trafic intens, de minimum 8 cm grosime, de culoare gri sau antracit, iar pentru trotuare şi alei pietonale, cele de 4 cm şi 6 cm, colorate. În ceea ce priveşte montajul acestora, cele mai întâlnite modalităţi sunt cele de tip parchet şi zidărie.
Avantajele pavajului în ansamblurile rezidenţiale
Dezvoltatorii ansamblurilor rezidenţiale apelează tot mai mult la pavarea anumitor zone-cheie, în detrimentul turnării asfaltului, după ce această modalitate şi-a dovedit eficacitatea şi avantajele economice pe termen mediu şi lung, potrivit reprezentanților Symmetrica.
”În afară de aspectul estetic final, pavajul are avantajul că, de câte ori este cazul, poate fi înlocuit foarte uşor doar pe anumite porţiuni, fără ca o întreagă zonă să fie transformată într-un şantier şi fără ca locatarii să fie deranjaţi. De asemenea, în cazul unor probleme cu sistemele îngropate, precum ţevile, accesul pentru reparaţii este, de asemenea, foarte facil. În plus, montajul pavelelor se execută rapid, depinzând totuşi de experienţa echipelor de montaj şi de complexitatea modelului ales”, mai spune reprezentantul Symmetrica.
De asemenea, întreţinerea pavajului nu este pretenţioasă şi se face respectând câteva reguli de bază: suprafeţele nu se tratează cu sare, nu se curăţă cu obiecte metalice ascuţite şi nu se spală constant cu jet sub presiune, pentru ca nisipul dintre rosturi să nu fie eliminat. În acest fel, durata de viaţă a pavelelor poate fi menţinută la 25 de ani.
Printre cele mai importante ansambluri rezidenţiale dezvoltate în ultima perioadă, pentru care Symmetrica a livrat produse, sunt Cartierul Solar din Bucureşti, Avangarde Rezidenţial Bucureşti, Baroque Residence Iaşi, dar şi multiplele proiecte dezvoltate de compania Fiald Imobiliare în Bacău şi Iaşi.
Fiecare dintre aceste ansambluri imobiliare a presupus un necesar de produse semnificativ, de la câteva mii de metri de pavele în cazul Baroque Iaşi, un ansamblu rezidenţial de 54 de case, înşiruite pe o suprafaţă totală de 22.303 mp, la peste 10.000 mp pentru Cartierul Solar din Bucureşti, un proiect dezvoltat în mai multe faze de construcţie, aflat încă în curs de execuţie.