Digitalizarea și real estate-ul comercial

Care este diferența dintre rezidențial și comercial din punct de vedere digital?

Digitalization in Commercial Real EstateNu trebuie să ne fie frică de tehnologie, însă trebuie să fim atenți să nu ne pierdem umanitatea. Aceasta este una dintre concluziile, aparent filosofică, însă foarte potrivită mediului în care trăim în prezent, care au rezultat în urma primului panel al evenimentului ”Digitalizarea în imobiliarul comercial: Tendințe și Provocări”, organizat de spatiicomerciale.ro, platforma dedicată real estate-ului comercial realizată de Imobiliare.ro.

Adeptul conceptului ”mașina la putere” a fost, în cadrul primului panel al evenimentului, Siminel Andrei, CEO al fondului de investiții New Century Holdings (NCH): ”Evoluția în tehnologie înseamnă că mașinile vor prelua controlul. Am văzut deja roboți care colaborează, roboți care învață de la alți roboți”.

De cealaltă parte s-a situat Liviu Tudor, președintele companiei Genesis Development și cel mai mare proprietar român de spații office (150.000 de metri pătrați în ansamblurile Novo Park și West Gate Business District). ”În afara tehnologiei trebuie să existe și spiritul”, a spus Liviu Tudor, recunoscând, totuși, că are un cont ”secret” de Facebook pentru a urmări ce se întâmplă pe rețeaua socială. Totodată, Liviu Tudor este convins că ”dacă nu-ți vei dezvolta business-ul în lumea digitală, afacerea riscă să dispară”.

Revenind la segmentul comercial al pieței imobiliare, trebuie spus că dacă în general percepția, susținută de argumente din realitate, este că real estate-ul comercial este înaintea segmentului rezidențial în privința profesionalizării brokerilor, nu același lucru se poate spune despre digitalizarea domeniului, în special din perspectiva setării de repere. Astfel, potrivit lui Siminel Andrei, în segmentul rezidențial Imobiliare.ro a stabilit un astfel de sistem de repere. ”Dacă îți cauți un apartament în Militari, știi cam cât costă, chiar dacă vorbim despre locuințe situate în același cartier, dar pe străzi diferite, cu nivele diferite de finisare sau amenajare. Important este că știi la ce să te aștepți”, declară Siminel Andrei.

Iar stabilirea unor astfel de repere, care conturează o imagine a segmentului respectiv, este importantă pentru toți actorii din domeniu. În rezidențial de pildă, informațiile digitalizate oferite de Imobiliare.ro atât în portalul propriu-zis, cât și în ”prelungirile” sale editoriale (info.imobiliare.ro, hub.imobiliare.ro), sunt de folos cumpărătorilor de locuințe, vânzătorilor, agenților imobiliari dar și băncilor, ajutând la înțelegerea pieței și a riscurilor și avantajelor existente.