Auspiciile bune sub care a început anul 2016 sunt contracarate de ultimele evoluții cauzate de discuțiile privitoare la legea dării în plată.
Anul 2016 a început sub semnul optimismului în privința pieței rezidențiale, după cum scriam în primele zile din ianuarie. Situația s-a deteriorat însă rapid odată cu apariția dezbaterii privitoare la legea dării în plată. De notat este că tocmai aceste discuții prelungite sunt cele care îi fac pe jucătorii din domeniu, în special pe dezvoltatori, să stea în expectativă până la clarificarea detaliilor. Cu alte cuvinte, lipsa predictibilității legislative este cea care dăunează pieței în acest moment. Este o concluzie care a reieșit și din discuțiile care au avut loc săptămâna trecută la CPI Național și care apare din ce în ce mai des în comunitatea imobiliară din România.
O astfel de poziție, venită la doar o zi de la includerea, de către comisiile senatoriale reunite Juridică și Economică, a creditelor Prima Casă printre cele cărora li se va aplica legea, este ccea exprimată de Eduard Uzunov, președintele Regatta Real Estate. “Legea dării în plată va influența foarte mult programul Prima Casă și planurile foarte multor dezvoltatori care se bazează pe acest program. Băncile au o anumită autoritate în piața imobiliară și trebuie să existe o relație bună între bănci și jucătorii din piață. Deocamdată dezvoltatorii de proiecte imobiliare sunt în expectativă și nu cumpără terenuri, pentru că nu pot estima efectele legii. Legea dării în plată poate provoca un cutremur în sistemul bancar și în toată piața imobiliară”, spune Eduard Uzunov.
Reprezentanții Regatta Real Estate consideră că, daca avansul creste la 30%, putini cumparatori vor putea sa vina la banca cu 15.000- 18.000 euro in loc de 3.000 -5.000 de euro. “O lege dură a dării în plată înseamnă să lovim în finanțator, iar într-o industrie orizontală cum este cea imobiliară – constructorii, dezvoltatorii, finanțatorii, consultanții stau toți în același cerc – dacă lovești în finanțarea de la bănci distrugi piața, pentru că nu există altă opțiune de finanțare. Trebuie să gândim rațional și să vedem ce efect are această lege pe termen mediu și lung. Nici aroganța băncilor nu este bună, dar nici această lege. Banca este motorul pieței imobiliare și al economiei. Ar trebui să existe și alte surse de finanțare, dar în România există numai băncile, deci trebuie să existe o relație bună între piața imobiliară și acestea ”, explică Eduard Uzunov (foto).