Directorii generali, urbanizarea și piața imobiliară

O economie puternică, în care companiile mari prosperă iar angajații lor câștigă bine, reprezintă un mediu fertil pentru tranzacțiile imobiliare. Cum vor sta lucrurile pe termen mediu?

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-real-estate-market-male-hands-around-house-made-euro-banknotes-concept-image31110846Anii de boom economic din România (2005 -2008) au însemnat, pentru brokerii imobiliari, o perioadă în care tranzacțiile au prosperat. Odată cu venirea crizei, segmentul rezidențial s-a prăbușit, iar tranzacțiille din domeniu au fost sinonime cu achiziții prin programul ”Prima Casă”. Există oare premise pentru creșterea economiei și, implicit, a tranzacțiilor imobiliare? Un posibil răspuns reiese din analiza așteptărilor directorilor generali ai companiilor din România.

”Lecţiile crizei nu se uită uşor, însă acum este momentul concentrării pe următoarea etapă – reluarea creşterii”, explică Vasile Iuga, country managing partner în cadrul companiei de consultanță PricewaterhouseCoopers România (PwC), în introducerea studiului ”Global CEO Survey”, secțiunea dedicată României. ”Participanţii la sondaj îşi păstrează optimismul legat de creşterea veniturilor companiilor, iar nivelul de încredere privind evoluţia economiei globale se îmbunătăţeşte.”

Sondajul realizat în rândul directorilor generali din România arată că există un larg consens între aceştia în privinţa rolului incontestabil al progreselor tehnologice în remodelarea afacerilor în următorii ani. Astfel, 92% dintre directorii generali din România au menţionat progresul tehnologic ca fiind una dintre primele trei tendinţe globale care le vor transforma cel mai mult afacerea în următorii cinci ani. Procentul este mai mare comparativ cu cel înregistrat la nivel global şi european (81%).

În aceste condiții, inovaţia este cea mai importantă oportunitate de creştere, lucru valabil – am adăuga noi – și în cazul pieței imobiliare. ”Inovaţia nu se mai rezumă doar la tehnicile de fabricare a produselor sau la maniera de prestare a serviciilor, ci şi la modalităţile de abordare şi atragere a clienţilor. Suprasaturaţi de informaţiile care le parvin pe multiple canale, având la dispoziţie o mare varietate de «oferte unice», consumatorii sunt tot mai selectivi în privinţa produselor folosite, a mărcilor preferate, a furnizorilor agreaţi şi a modului în care interacţionează cu aceştia. Iar generaţiile care acum folosesc telefoane şi alte dispozitive mobile inteligente încă înainte de a învăţa să vorbească sunt cele care, peste câţiva ani, vor redefini comportamentul de cumpărare şi consum într-un mod pe care nici măcar nu ni-l putem imagina”, punctează Vasile Iuga.

Îmbucurător pentru viitorul pieței imobiliare, în care puterea de cumpărare a populației are o influență semnificativă, este că 46% dintre directorii generali din România estimează că numărul angajaților va crește, față de 32% care spun că va scădea.

Și, nu în ultimul rând, directorii generali din România consideră în proporție de 47% că urbanizarea –unul dintre pilonii de creștere atât pentru dezvoltările imobiliare rezidențiale, cât și pentru tranzacțiile imobiliare – este una dintre tendințele care le va transforma cel mai mult afacerea în următorii cinci ani, după progresele tehnologice (92%), schimbările demografice (51%) și deficiența de resurse și schimbările climatice (51%).

Notă: Respondenții au putut alege doar trei variante de răspuns la chestionarul privind tendințele care vor influența afacerile în următorii cinci ani.

Pentru cea de-a 17-a ediţie anuală a raportului PwC Global CEO Survey au fost derulate 1.344 de interviuri în 68 de ţări din întreaga lume în ultimul trimestru al anului 2013. În funcţie de regiune, 445 de interviuri au fost derulate în Asia Pacific, 442 în Europa, 212 în America de Nord, 165 în America Latină, 45 în Africa şi 35 în Orientul Mijlociu. În România au fost realizate 49 de interviuri.