Domeniul rezidențial privat domină piața construcțiilor la începutul lui 2018

Domeniul rezidențial privat domină piața construcțiilor la începutul anului 2018.

rezidential privat

Dintr-un total de 5.341 de proiecte publicate în perioada ianuarie-aprilie 2018 pe acceleratorul de vânzări Prospec, 23% sunt din domeniul rezidențial, potrivit unei analize realizate de agenția IBC Focus.

Lucrările din domeniul rezidențial sunt urmate în clasament de construcțiile sociale și de lucrările în infrastructură.

„Rezultatele indică în mod clar faptul că domeniul rezidențial privat își păstrează și în 2018 prima poziție în materie de număr de șantiere active, dar semnale puternice vin în acest an și dinspre domeniul lucrărilor de infrastructură”, a explicat Victor Ignat, manager cercetare IBC Focus.

Astfel, în primele 4 luni au fost publicate peste 850 de proiecte de infrastrucutră, circa 85% dintre acestea aflându-se la stadiul de intenție sau proiectare. Practic, lucrările au fost demarate pe puține șantiere, iar lipsa proiectelor de infrastructură afectează piața construcțiilor din România, spun reprezentanții agenției. Aceștia adaugă, totodată, că alocările pentru șantierele nedemarate se situează la circa 25% din necesar.

Conform analizei, 47% din totalul construcțiilor monitorizate sunt noi. Acestea sunt urmate în clasament de reparații (19%), de lucrări de renovare (17%), de modernizare (11%) și de construcții în extindere (7%).

Regiunea București-Ilfov este cea mai activă ca număr de proiecte (12% din total), aceasta fiind urmată de județul Cluj (7%) și de județele Bihor și Constanța (5%).

Valoarea totală a șantierelor ajunge la nivel național la aproape 90 de miliarde de lei, iar suprafața totală a acestora la 41 de milioane de mp, potrivit unei analize realizate recent prin intermediul platformei de asistență virtuală de ofertare la șantiere și proiecte – Victa (Virtual Constructive Assistant).

Citește și: Valoarea șantierelor din România ajunge la aproape 90 de miliarde de lei. Suprafața ocupată și cele mai active județe

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])