După office și rezidențial, și dezvoltatorii de parcuri industriale mizează pe certificări verzi

CTP, unul dintre principalii jucători din segmentul spațiilor industriale și logistice din România și ECE, investește trei milioane de euro în modernizarea sistemului de iluminare.

Foto_CTP_Bucharest WestDe la criză încoace, clădirile de birouri din principalele piețe din România – București, Timișoara, Cluj, Brașov și Iași – au fost construite conform standardelor de eficiență energetică BREEAM sau LEED, printre cele mai de succes exemple numărându-se The Office Cluj, Green Court București, Floreasca Park București și Vox Technology Park Timișoara.

Decizia dezvoltatorilor de a construi ”verde” a venit, în primul rând, pe fondul cererii pentru astfel de spații din partea companiilor chiriașe, în principal multinaționale, care au politici în domeniul protecției mediului, dar care se uită și la cheltuielile mai mici pe care o astfel de clădire le generează.

Și dezvoltatorii de spații rezidențiale mizează din ce în ce mai mult pe soluții verzi, iar această abordare ajunge în prezent și în segmentul de spații industriale și logistice. Unul dintre cele mai recente exemple în acest sens este investiția de 3 milioane de euro desfășurată de CTP, unul dintre principalii jucători din segmentul spațiilor industriale și logistice din România și Europa Centrală și de Est, companie care  se pregătește pentru obținerea certificării BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) pentru parcul logistic CTPark Bucharest West. Certificarea internațională BREEAM va reflecta normele de sustenabilitate peste nivelul actual al pieței după care sunt construite depozitele CTP.

Investiția vizează modernizarea sistemului de iluminare în scopul reducerii consumului de energie în CTPark Bucharest West. Acest lucru s-a realizat prin introducerea tehnologiei Smart LED atât în interiorul clădirilor, cât și în exteriorul acestora, pe suprafața întregului parc. Din investiția totală, 650.000 de euro au fost destinați modernizării iluminării celor 5 depozite pe care CTP le-a preluat odată cu achiziționarea parcului industrial CTPark Bucharest West. Aceste depozite au fost complet modernizate pentru a beneficia de caracteristici unice care se vor reflecta în reduceri semnificative ale consumului de energie pentru chiriași. Restul investiției este destinată implementării celui mai performant sistem de iluminare în depozitele noi, construite în extinderea parcului, din care, în momentul de față două sunt deja date în folosință, iar două sunt în curs de finalizare. Valoarea investiției în tehnologia Smart LED pentru clădirile noi se ridică, până în prezent, la circa 1 milion de euro.

Investiția de 3 milioane de euro va genera o scădere cu 30% a consumului de energie, această economisire fiind un enorm avantaj pentru chiriași. În plus, spațiile beneficiază de sisteme de ventilație de ultimă generație, echipamente speciale de aer condiționat și sisteme de impermeabilizare care cresc gradul de eficiență energetică a clădirilor.

“Ne-am propus să stabilim noi standarde de calitate pentru sectorul logistic din România, unde certificările pentru construcții verzi nu reprezintă o practică prea întâlnită. CTP nu va deveni doar proprietarul de parcuri logistice și industriale cu cea mai mare suprafață și cu cel mai accelerat ritm de creștere din țară, dar și primul care să le ofere chiriașilor săi depozite care încorporează tehnologii ale viitorului, fiind recunoscute internațional prin certificarea BREEAM”, a declarat Ana Dumitrache Country Head al CTP România.

CTP, în calitate de proprietar pe termen lung al clădirilor, a implementat la nivel internațional în tot portofoliul său măsuri destinate eficientizării energetice și economisirii resurselor. Toate materialele folosite la construirea depozitelor sunt achiziționate de la furnizori certificați ISO. Parcurile dezvoltate de companie au prevăzute, în jurul clădirilor, spații verzi generoase care asigură prezervarea ecosistemelor naturale. Emisiile poluante scăzute și folosirea în cantități extrem de reduse a agenților frigorifici dăunători, plasează depozitele CTP foarte sus într-un top al spațiilor industriale “verzi”.