ESOP Consulting, 28.631 mp de birouri în S1 2017

În primele șase luni din 2017, compania de consultanță imobiliară ESOP Consulting a mediat 43 de tranzacții de spații de birouri, care însumează 28.631 mp.

MetrofficeFață de aceeași perioadă a anului trecut, suprafața închiriată prin intermediul companiei de consultanță imobiliară ESOP Consuling a crescut cu 98%.  . Anul trecut, în primele șase luni, ESOP a oferit consultanță pentru 29 de tranzacții de birouri, cu un total de 14.426 mp.

 Primul semestru din 2017 s-a dovedit o perioadă bună pentru piața de birouri din Capitală, la nivelul întregii piețe atingându-se nivelul de tranzacționare din S1 2016. Compania ESOP Consulting a reușit în primul semetru din 2017 să dubleze suprafața tranzacționată în primul semestru din 2016.

„În primele 6 luni din 2017 chiriasii care au apelat la serviciile ESOP au fost interesați în cea mai mare măsură de clădirile de birouri moderne care s-au lansat pe piață în 2017 sau de cele care au fost construite cu câțiva ani în urmă, situate în locații premium din București. De exemplu, Harman a ales prin intermediul ESOP un spațiu de 7.700 de mp în Metroffice, cea mai nouă clădire construită și livrată în 2017 de Immofinanz, devenind principalul chiriaș al clădirii A. Un alt client din zona IT a închiriat prin ESOP o suprafață de 500 de mp care reprezintă 29% dintr-o clădire de tip boutique, cu o suprafață închiriabilă totală de 1.730 mp, finalizată în 2017, fiind primul client care a ales acestă clădire situată pe Calea Dorobanților. De asemenea, EGT a ales prin ESOP o clădire cu 2.000 mp închiriabili, construită în 2011, situată în zona Floreasca, pe care a închiriat-o integral”, afirmă Alexandru Petrescu Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

Printre clădirile de birouri alese de companiile care au închiriat spații prin ESOP Consulting se numără proiecte mari de clasă A, de ultimă generație, cu facilități corporate, precum Metroffice si Global City, dar și clădiri tip boutique, din zone ultracentrale (Universitate, Unirii) sau din centru – nord (Primăverii, Dorobanți, Romană), cu spații de birouri de lux și terase umbrite, în clădiri noi sau în vile istorice renovate și dotate cu lift, aer condiționat și sistem de control al accesului.

 „Estimăm că noile clădiri de birouri ce vor fi livrate în 2017-2020, fie că este vorba de parcuri de afaceri de dimensiuni mari, ce depășesc fiecare în parte 50.000 mp, fie că este vorba de clădiri de birouri de tip boutique cu suprafețe de 1.500 – 7.000 mp,  construite în zonele ultracentrale ale Capitalei vor atrage companiile din sectoarele dinamice ale economiei românești: firmele de IT&C, centrele de cercetare-dezvoltare, cele din segmentul fincanciar-bancar, energetic, BPO, shared-services, automotive etc., iar suprafața tranzacționată anual în aceasta perioadă va depăși 250.000 mp. Clădirile de birouri nerenovate sau situate în zone fără acces la metrou și spațiile de birouri situate în vile vor avea cel mai mult de suferit, pentru că vor apărea din ce in ce mai multe alternative pentru chiriașii care vor să facă un pas înainte în privința calității spațiului închiriat, în condițiile în care concurența pe piața muncii este în creștere și fiecare angajator încearcă să ofere un confort sporit angajaților la locul de muncă”, afirmă Alexandru Petrescu.