Cu excepția Brașovului, prețurile cerute ale locuințelor noi au crescut față de toamna anului trecut.
În condițiile în care prețurile cerute la apartamente, vechi sau noi, sunt, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, mai mari în această toamnă față de aceeași perioadă a anului trecut – cu excepția Brașovului, oraș în care apartamentele noi sunt mai ieftine, pe metru pătrat, cu 2,7% –, se naște întrebarea: cum va arăta oferta de locuințe noi pe termen mediu, știut fiind că, potrivit legii cererii și ofertei, cu cât există pe piață mai multe locuințe, cu atât prețul este probabil să scadă.
Înainte să consultați graficul de mai jos, care arată evoluția suprafeței autorizate, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, să aruncăm o privire asupra felului în care au evoluat prețurile față de toamna anului trecut în principalele orașe din țară.
În Capitală, locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale sunt cu 0,3% mai scumpe decât în urmă cu 12 luni (când puteau fi achiziționate, în medie, cu 1.121 de euro pe metru pătrat).
În Brașov, apartamentele noi sunt cu 2,7% mai ieftine, în scădere de la 894 de euro pe metru pătrat în toamna lui 2014.
În Cluj, locuințele noi costă acum cu 8,6% mai mult decât în 2014 (când ajungeau la 1.016 euro pe metru pătrat). Per ansamblu, Clujul este orașul cu cele mai scumpe locuințe față de anul trecut, atât vechi, cât și noi. Vestea bună este că suprafața de clădiri rezidențiale pentru care au fost emise autorizații de construire în primele opt luni din acest an a crescut cu peste 100% față de aceeași perioadă a anului trecut (vezi grafic).
În Constanța, locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale s-au apreciat cu 3,7% în decursul ultimelor 12 luni, ajungând la 951 de euro pe metru pătrat.
În Timișoara, locuințele nou-construite, pe de altă parte, s-au apreciat cu 5,9% în ultimul an (de la 898 de euro pe metru pătrat la finele lui septembrie 2014).
Consultând graficul de mai jos, putem observa că suprafața autorizată a fi construită a crescut semnificativ în toate orașele analizate, mai puțin la Iași, unde creșterea este de doar 6.000 de etri pătrați față de primele opt luni din 2014. Așadar, la nivel teoretic, creșterile de preț nu ar trebui să sperie pe nimeni, în condițiile în care ea va fi ”ținută în frâu” de noile locuințe ce vor apărea pe piață în următoarea perioadă.