Este rezidențialul ”verde” viabil economic?

În care ne întrebăm cât de curând vor deveni clădirile ”verzi” eficiente și din punct de vedere al puterii de cumpărare a populației.

CERC Boldesti-Scaeni 4Una dintre direcțiile în care se îndreaptă rezidențialul în viitor este sectorul caselor verzi, eficiente energetic. Sunt ele însă și eficiente din perspectiva puterii de cumpărare a populației, mai precis a clasei medii?

Pentru a încerca să găsim răspunsul la această întrebare, vom analiza trei astfel de construcții care au fost edificate în ultimii trei ani. Vom începe cu PRISPA, casa solară construită de o echipă de studenți de la Construcții din București. Echipa,coordonată de arhitectul Pierre Bortnowski, a participat cu acest proiect la competiția Solar Decathlon 2012, cel mai important concurs universitar de arhitectură sustenabilă și tehnologii integrate, unde s-a clasat pe locul al nouălea din 20 de echipe participante. Casa, concepută astfel încât să-și producă propria energie necesară, a fost vândută, acum trei ani, pentru suma de 45.000 de euro.

Exemplul de mai sus arată că, la nivelul unei locuințe de vacanță sau unei ”case pe pământ” fără prea mari pretențiidin perspectiva spațiului de locuit, casele verzi sunt viabile economic. Un alt exemplu de locuință eficientă energetic care poate constitui o alternativă la soluția clasică de construire este Soleta zeroEnergy, dezvoltată de către Fundația pentru inventică și tehnologii sustenabile Justin Capră (FITS). Acesta este cel mai mic model din gama Soleta și a servit drept prototip de studiu pentru optimizarea funcțională și arhitecturală o modelelor din gama SoletaPlus. Reducerea consumului de energie, utilizarea surselor regenerabile de energie și arhitectura modulară se numără printre principiile fundamentale ale conceptului de locuințe Soleta zeroEnergy.

Disponibil în patru variante – Soleta One Plus, Soleta Two Plus, Soleta Three Plus și Soleta Four Plus –, acest tip de locuință eficientă energetic are suprafețe utile cuprinse între 84,5 și 155,6 de metri pătrați și prețuri, fără TVA, de 39.000, 59.000, 75.000 respectiv 109.000 de euro. La aceste sume se adaugă costurile cu terenul , fundația și transportul materialelor.

Centru comunitar eficient energetic

CERC Boldesti Scaeni 1Chiar dacă nu are destinația de locuință, merită amintită și clădirea Centrului de Resurse al Comunității din orașul Boldești-Scăeni (foto). OMV Petrom a inaugurat acest centru în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Mediului, pe care o sărbătorim astăzi. Centrul a fost construit cu scopul de a găzdui programe educaţionale şi sociale pentru persoanele defavorizate.

Această clădire funcționează independent de rețeaua de utilități publice, ceea ce înseamnă că nu vor exista facturi pentru apă și energie. Centrul se va aproviziona cu apă potabilă extrasă dintr-un puț forat la 6 metri adancime, iar apa de ploaie va fi colectată și folosită la toalete. Apa cu deșeuri va fi apoi tratată și transformată în îngrășământ. Curentul electric va proveni de la 45 de panouri fotovoltaice, iar căldura va fi furnizată de panouri radiante.

Materialele folosite în construcție au fost fie tradiționale, precum baloții de paie folosiți pentru izolarea pereților, șindrila pentru acoperiș și tencuiala de lut, fie inovatoare, de pildă betonul permeabil sau fundaţia pe şuruburi metalice.

Construcția clădirii a fost realizată printr-un partneriat între OMV Petrom, Primăria Boldești-Scăeni, Habitat for Humanity România, Centrul pentru Sustenabilitate în Mediul Construit și Centrul Romilor Amare Rromentza.

Costul de construcție al acestei clădiri, în suprafață de 200 de metri pătrați construiți, s-a ridicat la 340.000 de euro, bani alocați de OMV Petrom. Un calcul simplu ne arată costul pe metru pătrat: 1.700 de euro. Destul de scump pentru segementul rezidențial, însă trebuie să avem în vedere că locuirea nu este destinația clădirii.

În concluzie, ținând cont de cele arătate mai sus, putem concluziona că, deși încă nu putem vorbi despre ”înverzirea” stocului de locuințe per ansamblu, construcțiile eficiente energetic încep să apară și este doar o chestiune de timp până când acestea vor deveni produse de masă.