Europa, încălzirea locuințelor și nevoile clienților

În doar 20% din orașele din România mai există locuințe conectate la sisteme centralizate de încălzire.

Genus Premium EvoPotrivit unei analize realizate de Ariston Thermo România, în acest moment, în România, doar 67 dintre cele 320 de oraşe beneficiază încă de sistem centralizat de încălzire, în timp ce numărul debranşărilor este în continuă creştere, potrivit datelor ANRSC şi INS, citate de reprezentantii companiei. .

„În acest moment, din cele 67 de localităţi în care consumatorii casnici beneficiază de sistem centralizat de încălzire, 3 reuşesc să însumeze circa jumătate din numărul total de abonaţi la nivel naţional”, afirma Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Astfel, oraşele Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca, singurele oraşe din România cu peste 300.000 de locuitori ce mai dispun de sistem termoficat, au un total de 660.000 de abonaţi la CET-uri, cifră ce însumează circa 50% din numărul total de 1,326 milioane de abonaţi la nivel naţional.

„Chiar dacă încă dispun de un număr mare de abonaţi, oraşele Cluj-Napoca şi Timişoara s-au confruntat în ultimii ani un număr foarte mare de debranşări. Astfel, în perioada 2012 – 2014 la Timişoara peste 13.500 de familii au renunţat la sistemul centraliat, iar la Cluj-Napoca numărul a ajuns la aproape 5.000”, a mai spus reprezentantul companiei.

În ceea ce priveşte Bucureştiul, cu un numar total de 564.379 de locuinţe termoficate, acesta reprezintă circa 43% din totalul numărului de abonaţi la nivel naţional, motivul principal fiind faptul că tariful facturat populatiei pentru o gigagalorie este de 170 de lei – cel mai mic practicat la nivel naţional, după oraşe precum Bacău sau Cluj-Napoca.

În ceea ce priveşte oraşele cu peste 200.000 de locuitori ce mai dispun de sistem centralizat de încălzire, Constanţa, Craiova, Ploieşti, Galaţi, Iaşi şi Braşov însumează peste 315.000 de abonaţi la CET-uri. În cazul oraşelor cu peste 150.000 de locuitori, doar trei mai au sistem centralizat – Piteşti, Oradea şi Arad şi deservesc puţin peste 120.000 de abonaţi în total.

„Pentru a face o radiografie corectă a pieţei locale de încălzire, este important de menţionat că, din 67 de oraşe care mai dispun de termoficare, 17 au sub 10.000 si 29 au sub 1.000 de abonaţi fiecare”, a mai spus Drăguleanu.

În plus, reglementările europene în domeniul eficienței energetice vor contribui semnificativ la preferințele proprietarilor de locuințe legate de modul de încălzire a locuințelor. Pentru agenții imobiliari, acest lucru înseamnă că nevoile clienților potențiali se vor modifica în consecință.

„Introducerea directivelor ErP are ca principal scop reducerea consumului de combustibil și a noxelor. Astfel, prin restrângerea echipamentelor disponibile pe piaţă doar la cele cu un grad ridicat de eficienţă, estimăm că vom asista la o educare a consumatorilor care vor înţelege această necesitate”, explică Cătălin Drăguleanu.