Evoluția pieței imobiliare pre și post-criză

Potențialul pieței rezidențiale autohtone a crescut anul trecut. Cum au evoluat însă compartimentarea și suprafețele apartamentelor disponibile spre vânzare față de perioada de boom?

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-niche-market-cartoon-business-idea-concept-image47223775Așa cum scriam în luna ianuarie 2016, potențialul pieței rezidențiale autohtone, reflectat concret în cererea de locuințe, s-a intensificat în 2015 comparativ cu anul precedent, relevă un studiu de piață realizat de Imobiliare.ro. Astfel, 40,1% dintre cei chestionați au declarat că au o nevoie imobiliară activă, în creștere cu 4,2 puncte procentuale față de nivelul consemnat în 2014 (respectiv 35,9%). Avansul a fost generat aproape exclusiv de creșterea interesului pentru achiziția de proprietăți imobiliare, în vreme ce segmentul de închirieri a rămas relativ stabil. (Aflați mai multe detalii din link-ul de la sfârșitul articolului).

Cum stau însă lucrurile față de perioada de boom? La această întrebare a răspuns Adrian Erimescu, CEO și cofondator Imobiliare.ro, în cadrul conferinței Reconstruct, organizată ieri de către publicația wall-street.ro. În iunie 2009, primul an de criză, programul Prima Casă a încetinit brusc ritmul de scădere a prețurilor, pe care le-a aliniat la nivelul de 60.000 de euro pentru apartamentele cu două și trei camere. ”Hegemonia” programului guvernamental în piața rezidențială a durat până în anul 2014, când au fost observate primele creșteri de prețuri în orașele secundare. În martie 2015, Clujul a devenit cel mai scump oraș din țară, din perspectiva prețului cerut pe un metru pătrat de locuință. În București, prețurile au crescut în iunie 2015.