Apartamentele din România au ajuns să fie mai accesibile ca niciodată, este de părere Dan Bucșa, economistul-șef pentru Europa Centrală și de Est din cadrul Unicredit Bank. Dacă ar fi să facem o ajustare a prețurilor cu creșterea salariilor, am putea observa clar că la ora actuală acestea sunt mai mici chiar și față de cele înregistrate înainte de criză, a mai explicat el.
„Nu trebuie să uităm că prețurile din zona imobiliară au fost ținute mult timp la un nivel jos de programul Prima Casă și de limitările impuse de acesta”, a declarat Bucșa, potrivit Economica.
Programul Prima Casă a fost lansat în 2009 pentru a contracara prăbușirea pieței imobiliare pe fondul crizei și a continuat să funcționeze, fără oprire, până în prezent. Până la sfârșitul lui 2018 au fost acordate prin intermediul său 267.752 de garanții și promisiuni de garantare, cu o valoare totală de 23,7 miliarde de lei. În prima jumătate a lui 2019 au fost acordate alte 6.600 de garanții și promisiuni de garantare. În prezent, se lucrează la modificarea programului pentru accentuarea caracterului său social.
Bucșa consideră, de asemenea, că vor exista unele ajustări la nivelul prețurilor de pe piața imobiliară, dar acestea vor fi simțite, în principal, pe segmentul premium, nu și pe cel de middle-market. De menționat este și faptul că în jur de 46% dintre locuințele aflate în 2019 în diferite stadii de dezvoltare în București și în împrejurimile Capitalei sunt destinate chiar acestui segment.
Economistul Unicredit este, totodată, de părere că sectorul construcțiilor de locuințe și clădiri merge foarte bine în România. Creșterea sa accentuată ar putea să se prelungească pentru încă 2-3 trimestre. Mai mult, Dan Bucșa susține, conform Economica, că pare a fi exclus în București riscul unei bule imobiliare.
Citește și: Prețurile lucrărilor de construcții, în creștere, spun managerii din domeniu
Citește și: Volumul lucrărilor de construcții, în creștere în primele opt luni din 2019