Evoluția prețurilor: se anunță creșteri

Speakerii de la Realty 2015, eveniment ce a avut loc săptămâna trecută, estimează că prețurile pe segmentul rezidențial vor crește în 2016.

Prețurile solicitate ale locuințelor au atins, în decembrie 2014, punctul de minim, potrivit prezentării pe care Adrian Erimescu, CEO și cofondator al Imobiliare.ro, a făcut-o în fața participanților la cea de-a paisprezecea ediție a evenimentului Realty, organizat de Business Review săptămâna trecută la București.

Casa digitalaDatele Indicelui Imobiliar.ro arată că, din martie 2008 și până în decembrie 2014, când a fost atins punctul de minim – 891 de euro pe metru pătrat, prețurile au scăzut cu 57%. În București, deprecierea  a fost de 54%,de la valoarea de 2.264 de euro pe metru pătrat  înregistrată în martie 2008 la 1.034 de euro pe metru pătrat în februarie 2015. În prezent, valoarea Indicelui pentru București este de 1.056 de euro pe metru pătrat.

Din perspectiva principalelor segmente de piață, vechi și nou, prețul locuințelor noi a atins pragul de jos (1.065 de euro/mp) în februarie 2015, în timp ce prețul unităților locative vechi a cunoscut cea mai de jos valoare solicitată, 982 euro/mp,  în decembrie 2013. ”De la acea dată prețurile cerute sunt stabile, vorbim de mai mult de un an în care prețurile nu au mai scăzut”, spune Adrian Erimescu, cu referire la locuințele vechi.

Pentru a răspunde la întrebarea apărută în urma prezentării lui Adrian Erimescu – cum vor evolua în continuare prețurile – speakerii prezenți la panelul dedicat pieței rezidențiale din cadrul Realty 2015 au luat, pe rând, cuvântul. ”Cel mai important factor pentru creșterea pieței imobiliare este reprezentat de nivelul veniturilor”, spune Laszlo Csiki, CEO al Adama, parte a Immofinanz Group. ”Finanțarea este un alt aspect important , iar costul acesteia devine mai ieftin. Ambele lucruri (veniturile și accesibilitatea la finanțare – n.red.) s-au întâmplat deja și se vor întâmpla în continure.”

Andreea Comșa, managing director în cadrul Premier Estate Management, vorbește despre implicarea în piață a cumpărătorilor care aveau resursele financiare, dar au preferat să aștepte. ”Nivelul de încredere din piață a determinat cumpărătorii care aveau resurse să decidă că e momentul să-și cumpere o proprietate”, explică ea.

Iar cifrele de vânzări confirmă: Viorel Mohorea, sales associate în cadrul Coldwell Banker Moșilor, spune că anul acesta în ansamblul Cosmopolis au fost înregistrate cu 30% mai multe tranzacții, acestea atingând nivelul de 40 pe lună în 2015. Și Laszlo Csiki vorbește despre vânzări în creștere,  însă speră ca aprecierea prețurilor să fie una sustenabilă. ”Am făcut anumite greșeli în 2008, dar ne-am adaptat cerințelor pieței. Acum, când am demarat construcția de noi apartamente, trebuie să avem în vedere care vor fi cerințele cumpărătorilor peste doi ani. Cred că o să avem creșteri de preț,  sper să fie decente”, spune oficialul Adama.