Evoluția volumului lucrărilor de construcții în luna octombrie

Volumul lucrărilor de construcții a crescut ca serie brută cu 7% în luna octombrie față de septembrie, dar a scăzut ca serie ajutată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 1,6%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

volumul lucrarilor de constructii octombrie 2018

Creșterea ca serie brută s-a reflectat la nivelul lucrărilor de reparații capitale (executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală; 8,2%), al lucrărilor de construcții noi (8,1%) și al lucrărilor de întreținere și reparații curente (de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor; 3,3%).

„Pe obiecte de construcții au avut loc creșteri la construcțiile inginerești cu 14,3% și la clădirile nerezidențiale cu 2,5%. Scădere s-a înregistrat la clădirile rezidențiale cu 4,3%”, potrivit unui comunicat de presă emis de INS.

Ca serie ajustată la sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a scăzut în octombrie față de luna precedentă cu 1,6%, acest declin apărând la nivelul lucrărilor de reparații capitale (-11,2%) și la cel al lucrărilor de întreținere și reparații curente (-3,3%). La nivelul construcțiilor noi s-a înregistrat, în schimb, o creștere cu 1,4%.

„Pe obiecte de construcții volumul lucrărilor de construcții a scăzut la clădirile rezidențiale cu 12,7%. Creștere a fost la clădirile nerezidențiale cu 2,1%. Construcțiile inginerești s-au situat la același nivel cu cel din luna precedentă”, explică reprezentanții INS.

evolutie volumul lucrarilor de constructii octombrie 2018
Infografic: INS

Un declin s-a putut observa în luna octombrie și față de perioada similară a anului trecut, cu 3,6% ca serie brută, respectiv cu 4% ca serie ajustată la sezonalitate.

volumul lucrarilor de constructii ins octombrie
Sursă date: INS

De menționat este și faptul că în perioada 1 ianuarie-31 octombrie volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie brută cu 4,1% față de primele 10 luni ale anului 2017, iar ca serie ajustată la sezonalitate cu 2,5%.

Citește și: Ce așteptări au managerii din construcții pentru următoarele luni

Citește și: Firmele din construcții au obținut o cifra de afaceri de peste 74 de miliarde de lei în 2017. Câți angajați lucrează pentru ele?

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])