Evoluția volumului lucrărilor de construcții în noiembrie 2018

Volumul lucrărilor de construcții a crescut în noiembrie 2018 cu 3,3% față de luna octombrie ca serie brută, dar a scăzut ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 0,6%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

lucrarile de constructii noiembrie 2018

Creșterea cu 3,3% a volumului lucrărilor de construcții ca serie brută s-a reflectat la nivelul lucrărilor de întreținere și reparații curente (de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor; 13,1%) și la nivelul lucrărilor de construcții noi (0,6%).

„Pe obiecte de construcții au fost creșteri la construcțiile inginerești cu 17,2%. Scăderi au fost la clădirile rezidențiale cu 26,6% și la clădirile nerezidențiale cu 3,4%”, se explică într-un comunicat emis de INS.

volumul lucrarilor de constructii ianuarie-noiembrie2018
Infografic: INS

Ca serie ajustată în funcție de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a scăzut în noiembrie 2018 față de luna octombrie cu 0,6%. Scăderea s-a observat la nivelul lucrărilor de reparații capitale (executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală; -6%) și la lucrările de construcții noi (-3,2%). O creștere s-a înregistrat, în schimb, la lucrările de întreținere și reparații curente, mai exact cu 9,8%.

„Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut la clădirile rezidențiale cu 24,8% și la clădirile nerezidențiale cu 9,7%. Creștere s-a înregistrat la construcțiile inginerești cu 10,1%”, arată datele INS.

volumul lucrarilor de constructii noiembrie 2018
Infografic: INS

Față de perioada similară a anului anterior, în noiembrie 2018 volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie brută cu 4,9% și ca serie ajustată la sezonalitate cu 4,6%.

Evoluția lucrărilor de construcții în perioada ianuarie-noiembrie 2018

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut, în perioada ianuarie-noiembrie 2018, cu 4,1% ca serie brută, scădere reflectată în cazul lucrărilor de construcții noi (-8,5%). Creșteri au apărut, în schimb, în cazul lucrărilor de întreținere și reparații curente (7,6%) și în cazul celor de reparații capitale (2,6%).

„Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut la clădirile rezidențiale cu 29,1% și la clădirile nerezidențiale cu 3,2%. Creștere a fost la construcțiile inginerești (10,1%)”, se arată în comunicatul INS.

Ca serie ajustată la sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a scăzut pe parcursul celor 11 luni cu 2,6%.

„Pe elemente de structură s-a înregistrat scădere la lucrările de construcții noi cu 6,3%. Creșteri au fost la lucrările de întreținere și reparații curente cu 7,1% și la lucrările de reparații capitale cu 3,7%. Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut la clădirile rezidențiale cu 27,7% și la clădirile nerezidențiale cu 0,7%. Creștere s-a înregistrat la construcțiile inginerești cu 11,4%”, potrivit INS.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])