Factori care influențează închirierile premium

Politica, economia și factorii externi sunt în foarte strânsă legatură cu piața imobiliară, iar evoluția multinaționalelor cu activități în România influențează segmentul închirierilor de imobile premium. (Foto: One Floreasca Lake)

One Floreasca Lake interior

În București, piața închirierilor rezidențiale de lux este reprezentată în proporție de 80 % de expații angajați ai companiilor multinaționale cu sedii în România, potrivit unei statistici realizate de compania de consultant㠃imobiliarムRegatta. Din această cauză, politica, economia și factorii externi joacă un rol extrem de important în evoluția acestui segment al pieței imobiliare.

”Pe piața închirierilor, prețurile s-au stabilizat, s-a creat un echilibru și putem vorbi de o evaluare mult mai corectă a spațiilor de închiriat în funcție de zonă, amplasament și finisaje, ceea ce în urmă cu ceva timp, când prețurile scădeau vizibil de la o lună la alta, era greu de evaluat. Ne propunem în următoarea perioadă, într-o economie care devine din ce în ce mai puternică, să ne dublăm volumul tranzactiilor”, declară Bogdan Bărbulescu, Manager Residential Rental & Relocation Services în cadrul companiei Regatta. ”Pe partea de închirieri rezidențiale gama premium, prețurile au avut o ușoară creștere pe 2013. Pe fondul unui stoc redus și al creșterii taxelor, această apreciere s-a simțit și în primele trei luni din 2014. În plus, volumul de tranzacționare comparativ cu anul trecut a crescut și el”.

În acest context, pentrul anul 2014, Bogdan Bărbulescu preconizează o continuare a tendinței ultimelor șase luni, care arată un volum crescut al vânzărilor rezidențiale, ceea ce are un efect asupra stocului de imobile destinate închirierii. Astfel, oferta locativă premium este din ce în ce mai mică, potrivit reprezentanților Regatta, care cred că este posibil ca nivelul chiriilor să crească în acest an cu 10-15 %.

CÂT & CUM

  • Chiriile pentru un apartament premium în București se situează între 1.500 și 5.000 de euro pe lună, în timp ce prețurile la închiriere pentru vile din această categorie variază între 3.500 și 7.000 de euro pe lună.
  • Pentru apartamente, se remarcă în general o apetență pentru clădiri sau blocuri nu mai vechi de 2005, cu pază și cel puțin două dormitoare, de preferință mobilate și utilate modern, situate în zone premium ale Capitalei și obligatoriu cu loc de parcare subteran
  • Un avantaj îl au proprietarii care pun accent pe detalii la amenajare, de la culoarea pereților și a mobilierului până la covoare, tablouri și obiecte de decor. La o vilă, spre exemplu, un element important este amenajarea curții interioare și a grădinii, indiferent de suprafața ei.