Firmele din construcții au obținut o cifra de afaceri de peste 74 de miliarde de lei în 2017. Câți angajați lucrează pentru ele?

Companiile din construcții însumează doar 10% din totalul întreprinderilor active din domeniul economic, arată datele provizorii aferente anului 2017 publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

intreprinderi constructii 2017 ins

Astfel, dintr-un total de 525.660 de întreprinderi, 52.792 activau în construcții anul trecut. Spre comparație, aproape 47% dintre întreprinderile din România aveau ca activitate principală serviciile de piață.

distributie intreprinderi sectoare 2017
Infografic INS: Distribuţia întreprinderilor pe sectoare de activitate economică

Numărul mediu de salariați în construcții a ajuns, în 2017, la 353.954 din totalul de peste 4 milioane de angajați în cele 525.660 de întreprinderi din România.

angajati constructii 2017
Infografic INS: Distribuţia numărului mediu de salariaţi pe sectoare de activitate economică

Cifra de afaceri obținută de firmele din construcții a fost de 74,7 miliarde de lei, în timp ce în cazul întreprinderilor cu activitate în sectorul comerțului, de exemplu, aceasta s-a ridicat la 172,4 miliarde de lei, iar în cazul celor din servicii de piață de 245,3 miliarde de lei, conform datelor INS.

cifre de afaceri pe sectoare de activitate 2017
Infografic INS: Structura cifrei de afaceri pe sectoare de activitate economică

Întreprinderile din construcții au făcut, totodată, investiții brute de 16,8 miliarde de lei, iar profitul brut obținut de acestea s-a ridicat la 5,4 miliarde de lei în 2017. Spre comparație, profitul brut la firmelor din industie a fost de 24,8 miliarde de lei, iar cel obținut de firmele din servicii de piață de 27,9 miliarde de lei.

Citește și: Societățile din construcții atenționează – vine recesiunea, lipsa forței de muncă devine o problemă tot mai mare

Citește și: Forța de muncă în construcții, o provocare majoră pentru dezvoltatori. CEO Wallberg Properties: „Este indisponibilă, prost calificată și scumpă. Costurile au crescut cu 50% în doi ani”

Citește și: Prețul manoperei în construcții a crescut cu 40%. Antoanela Comșa: „Pentru 5 lei în plus muncitorii pleacă de la mine la vecini”

Citește și: Care sunt provocările dezvoltatorilor rezidențiali pe piața imobiliară, în opinia lui Andrei Sandu (Media City)

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])