FNGCIMM încurajează băncile să amâne ratele pentru Prima Casă până la 3 luni, în contextul răspândirii COVID-19 în România

În contextul apărut pe fondul răspândirii noului coronavirus la nivelul țării, reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) încurajează băncile să acorde amânări de la plata ratelor pentru o perioadă de 1-3 luni. Această măsură este menită să preîntâmpine înregistrarea unor restanțe la plata ratelor scadente din creditele garantate în cadrul programului Prima Casă și să conducă la evitarea executării garanțiilor.

„Finanțatorii parteneri sunt invitați să dea dovadă de flexibilitate în relația cu beneficiarii programului Prima Casă oferindu-le soluții de rescadențare a ratelor din credit, amânare la plată sau suspendarea plătiții ratelor, cu oferirea de perioade de grație de până la 3 luni”, se menționează într-un comunicat emis de FNGCIMM.

În același timp, FNGCIMM va extinde perioada de valabilitate a garanțiilor acordate în cadrul programului Prima Casă și a creditelor acordate IMM-urilor.

„Precizăm că sunt în lucru măsuri extinse de restructurare a creditelor de tip Prima Casă și sunt analizate posibile intervenții legislative efectuate asupra HG 717/2009 și legislației terțiare incidente programului. De asemenea, se fac eforturi la nivel instituțional pentru identificarea și implementarea măsurilor menite să preîntâmpine executarea garanțiilor acordate în cadrul programului Prima Casă”, potrivit reprezentanților FNGCIMM.

Dacă perioada de valabilitate a garanțiilor este mai mică de 360 de luni, amânarea pentru plata ratelor se poate implementa fără modificări legislative și fără a fi necesară încheierea unui act adițional la contractul de garantare.

Lansarea Prima Casă 2020 s-a făcut pe 21 februarie, cu un buget de 1,98 de miliarde de lei din plafonul total de 2 miliarde de lei. În total, 14 bănci participă la program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank.

Citește și: Regulile Prima Casă 2020 se pot schimba în orice moment. Proiectul „O familie, o casă” a trecut de Camera Deputaților

În cazul IMM-urilor, prelungirea valabilității garanțiilor peste scadența finală a creditului garantat se modifică de la 30 la 90 de zile, fără ca FNGCIMM să perceapă comision de garantare.

„Intervalul de referință cuprinde o perioadă de 60 de zile calendaristice începând cu data de 17.03.2020 până la data de 16.05.2020, perioada de prelungire tehnică fiind acordată tuturor finanțatorilor cu care sunt semnate convenții de finanțare-garantare”, se mai explică în comunicat.

Termenul de transmitere a documentelor necesare completării dosarelor cererilor de plată se prelungește până la 120 de zile calendaristice, pentru toate cererile de plată înregistrate la Fond până la data de referință și/sau intrate în intervalul de referință.

Citește și: Cum îi va afecta COVID-19 pe antreprenorii din România? Rezultatele unui sondaj CNIPMMR

Citește și: CPI Webinar -„Follow the money”, transmite informațiile corecte și păstrează-ți calde relațiile cu clienții. Așa rămâi în joc ca agent imobiliar

Citește și: Volumul lucrărilor de construcții, în creștere la începutul lui 2020

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])