Inițiativa legislativă pentru înființarea Fondului de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români” cu bani de la dezvoltatorii cu afaceri profitabile, menită să-i sprijine pe cei care vor să își cumpere o locuință, au posibilitatea de a-și plăti ratele, dar nu și avansul necesar pentru aceasta, a ajuns în Camera Deputaților și a primit primul aviz favorabil din partea unei comisii.
Proiectul de lege, inițiat de parlamentari PSD, ALDE și independenți, a fost adoptat de Senat la sfârșitul lunii trecute, înregistrat, în octombrie, la Camera Deputaților pentru dezbatere și trimis la aviz la trei comisii.
Săptămâna aceasta a primit aviz favorabil cu majoritate de voturi de la Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților. Urmează să treacă, în continuare, prin Comisia juridică, de disciplină și imunități și prin Comisia pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați.
Inițiativa legislativă a fost trimisă, de asemenea, pentru raport la Comisia pentru buget, finanțe și bănci și la Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului. Depunerea raportului este așteptată săptămâna viitoare.
În cazul acestui proiect, Camera Deputaților este camera decizională.
Cine ar putea să acceseze Fondul de Solidaritate
Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români” este destinat persoanelor sub 35 de ani, căsătorite, care vor să-și achiziționeze o locuință în rate, dar nu au posibilitatea de a achita avansul.
Alocarea sumelor se va face în funcție de o serie de criterii. Cei care au deja un copil, pot face dovada începerii unei proceduri de adopție sau femeile cu o sarcină în evoluție ar urma să aibă un avantaj pentru obținerea aprobării de alocare a banilor solicitați.
La evaluarea solicitărilor de finanțare, familiile care se stabilesc în mediul rural și în care se găsește cel puțin un specialist din următoarele categorii profesionale – medici/asistenți medicali, cadre didactice, zootehniști, agronomi sau absolvenți de institut teologic, vor beneficia de punctaj suplimentar.
Câți bani poți lua de avans
Suma contractată prin Fondul de Solidaritate nu va putea fi mai mare de 15% din prețul imobilului și nu va putea să reprezinte mai mult de 15.000 de euro.
Avansul pentru achiziția locuinței se va achita în contul vânzătorului imobilului la data autentificării contractului de vânzare-cumpărare.
Banii vor fi returnați eșalonat, în 10 ani, începând cu cel de-al șaselea an de la obținerea lor, în rate lunare egale care cumulate cu cele ale creditului, nu vor depăși 1/3 din veniturile familiei. Aceste sume nu vor fi purtătoare de dobânzi.
De unde vin banii pentru Fond
Societățile ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 4110 și 4120, care la finalul ultimului an fiscal au avut un profit brut minim de 1 milion de lei, vor transfera 1% din acesta către Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români”.
Codul CAEN 4110 Dezvoltare (promovare) imobiliară include firmele care se ocupă cu dezvoltarea proiectelor de construcții pentru clădiri rezidențiale și nerezidențiale, prin reunirea mijloacelor financiare, tehnice și fizice pentru realizarea proiectelor de construcții în vederea vânzării ulterioare.
Cele aferente codului CAEN 4120 au ca activitate construcția tuturor tipurilor de clădiri rezidențiale (de la case unifamiliale la blocuri), construcția tuturor tipurilor de clădiri nerezidențiale (de la fabrici și ateliere la spitale, școli, săli de sport, garaje, depozite și chiar edificii religioase), asamblarea și ridicarea construcțiilor din prefabricate pe șantier, respectiv modificarea și renovarea structurilor rezidențiale existente. Sunt excluse firmele de arhitectură și inginerie, cele de management al proiectelor pentru construcții, respectiv cele care se ocupă cu construcția de instalații industriale.
Sumele transferate către Fondul care va fi gestionat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației vor fi considerate cheltuieli deductibile.
Citește și: Proiectul de lege pentru ridicarea plafonului de TVA 5%, amendat. Suma a fost scăzută cu 20.000 de euro
Citește și: Peste 48.000 de imobile vândute într-o lună. Top 10 județe cu cele mai multe tranzacții