Galați: Centralele proprii, CET-urile și prețurile apartamentelor

Galaţi se află pe primul loc în topul judeţelor din România cu cele mai multe debranşări de la sistemul centralizat de încălzire în 2013. Cum influențează asta prețurile locuințelor?

Peste 15.000 de gălățeni au ales anul trecut un sistem individual de încălzire a locuinţei, potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo România.

centrale, CET și prețuri

„Ultimii ani au adus debranşări importante de la sistemul centralizat în Galaţi, sigurul oraş din judeţ ce beneficiază de un astfel de sistem, însă, în 2013, numărul persoanelor care au ales sisteme individuale de încălzire a atins un nivel cu mult mai mare decât în perioadele anterioare. Astfel, anul trecut, Galaţiul s-a situat pe prima poziţie în ţară din punct de vedere al numărului de debranşări”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Potrivit analizei realizate de companie, în 2013, peste 15.100 de apartamente au fost debranşate de la sistemul centralizat de încălzire, iar în ultimii trei ani numărul total al locuinţelor debranşate de la CET-ul din Galaţi a ajuns la 19.400.

”Debranșările apartamentelor de la sistemul de căldură centralizat făcute în Glați nu implică mai departe doar instalarea de centrale termice proprii, întrucât mulți proprietari au ales surse alternative de încălzire, precum calorifere electrice, aparate de aer condiționat sau centrale electrice”, spun reprezentanții agenției imobiliare gălățene Dacomari. ”Trebuie să precizăm faptul că imobilele care dispun, ca îmbunătățire, de centrală termică proprie, au și alte dotări suplimentare care se reflectă în prețul de vânzare-cumpărare, respectiv tâmplărie termoizolantă cu geam termopan, anvelopare termică, aparate de aer condiționat, instalații electrice și sanitare noi.”

De pildă, diferența de preț între un imobil cu două camere, situat la etajul doi, cu o suprafață totală de 50 de metri pătrați, amplasat în cartierul Siderurgiștilor, racordat la sistemul centralizat de încălzire și un apartament similar, dar cu centrală termică proprie este de 3.000-4.000 de euro – 38.000 de euro cel cu centrală termică proprie și 34.000 de euro cel racordat la Apaterm.

„În funcţie de tipul de centrală ales – convenţională sau în condensare – investiţia, în cazul unui apartament de 2 camere cu o suprafaţă de 60 de metri pătrați în Galaţi, poate fi recuperată în circa șase ani, în condiţiile menţinerii costului actual al Gcal furnizate de Apaterm. Cum însă acesta va suferi modificări în următorii ani, cu siguranţă amortizarea se poate realiza chiar şi mai repede”, a subliniat Cătălin Drăguleanu.

Cu toate acestea, nu în toate cartierele din Galați este vizibilă această diferență de preț. De pildă, în Mazepa I și Mazepa II, cartiere centrale ale orașului de la malul Dunării, există un număr mare de apartamente cu centrală termică proprie, dar în aceste zone nu este o diferență semnificativă de preț față de cele racordate la CET.

Cartierele unde încă predomină locuințele dependente de sistemul centralizat de încălzire sunt zona Dunărea-Micro 17,18,19,20,21 și Aviație-Micro 38,39,40.