Harta transparenței pe piețele imobiliare. România, pe locul 29 în clasament la nivel global

Piața imobiliară locală este una transparentă, România poziționându-se pe locul 29 în Global Real Estate Transparency Index  2018 (Indexul Global pentru Transparență Imobiliară), cercetare realizată pe 100 de țări de către reprezentanții JLL.

piata imobiliara transparenta raport

Țara noastră se încadrează în categoria piețelor transparente la nivel mondial, alături de state precum Elveția, Australia sau Danemarca. Condițiile în care se desfășoară tranzacțiile, fie ele de vânzare sau de închiriere, sunt comparabile cu cele din Marea Britanie, lider la nivel global potrivit raportului JLL. Cu toate acestea, avem în continuare probleme privind disponibilitatea informațiilor.

„Serbia și Slovacia se plasează în top 10 al piețelor cu cele mai semnificative progrese, în timp ce Slovenia, Republica Cehă și România înregistrează de asemenea evoluții bune”, se menționează în raportul GRETI 2018, explicându-se, totodată, că cele mai semnificative progrese pot fi observate în cazul statelor situate în regiunea de Centru și în cea de Est a Europei.

piata imobiliara transparenta

„Disponibilitatea datelor pe piață s-a îmbunătățit pe fondul unor niveluri ridicate ale activității de tranzacționare transfrontaliere, la fel și cadrul de reglementare”, se mai menționează în raport, potrivit Agerpres.

Pe primul loc în indexul JLL se află tot o țară europeană, mai exact Marea Britanie, aceasta fiind urmată în clasament de Australia, Statele Unite ale Americii, Franța sau Canada.

La polul opus se află țări precum Venezuela, Libia, Senegal, Mozambic și Coasta de Fildeș.

 

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])