Horațiu Țepeș, Bilka: Creștere generată de rezidențial

Proprietarul companiei producătoare de țiglă metalică spune că lucrările rezidențiale noi generează peste 50% din piața de profil.

BilkaAnul trecut, cifra de afaceri a companiei brașovene Bilka, fondată de Horațiu Țepeș. A ajuns la peste 191 de milioane de lei, în creștere cu 42% față de 2014, când a înregistrat afaceri de 134 milioane de lei. Peste 5.5 milioane de metri pătrați de țiglă metalică au fost produși și comercializați anul trecut de Bilka.

De notat este că majoritatea creșterii a fost generată de segmentul rezidențial nou. ”Spre deosebire de anii trecuți am observat o creștere la nivelul pieței generată de lucrările rezidențiale noi care estimăm că reprezintă peste 50% din totalul pieței. Acest trend se poate menține și în 2016 în cazul în care condițiile de creditare și susținerea achiziționării de locuințe noi din partea statului nu suferă modificări drastice”, spune Horațiu Țepeș.

Conform studiilor interne ale companiei, piața de acoperișuri metalice a înregistrat în 2015 o creștere medie de 10%. Compania estimează că, în 2015, piața a depășit ca volum nivelul din 2008, ajungând la aproximativ 20 milioane de metri pătrați de învelitori metalice comercializate. Toate produsele au avut o contribuție pozitivă în creșterea cifrei de afaceri. Compania a înregistrat creșteri peste evoluția pieței, fapt care a dus și la creșterea cotei de piață: dacă în 2014 Bilka deținea 24% din piața autohtonă de țiglă metalică, în 2015 a ajuns la aproximativ 28%.

rsz_horatiu_tepes„Creşterea de 42% a fost determinată în principal de investițiile realizate anul trecut pentru creșterea și diversificarea gamei de producție, dar și de maturizarea investițiilor realizate în anii precedenţi. Doar anul trecut am instalat 10 noi linii de producție de accesorii pentru acoperiș și țiglă metalică și am avut alte trei linii instalate în 2014 care s-au aflat în primul an complet de funcționare. Toto­dată, suntem convinși că au început să se vadă eforturilor noastre de educare a pieței. Vânzările pentru sistemul pluvial au crescut cu 30% față de 2014, ajungând la vânzări de peste 6 milioane de euro. În 2015, 9 din 10 clienți au optat pentru sistemul complet pentru acoperiș, spre deosebire de anii trecuți când înregistram doar 6 din 10 comenzi pentru un sistem complet. Aceste performanțe ne indică o maturizare a comportamentului de consum”,explică Horațiu Țepeș (foto).

Fabrica Bilka se întinde în prezent pe o suprafață de 45.000 de metri pătrați cu destinație hale de producție, depozitare și birouri. În cei 9 ani de activitate de până acum, compania a produs peste 18,2 milioane de metri pătrați de țiglă metalică. Liniile de producţie sunt complet automatizate, bazându-se pe cele mai noi tehnologii existente la nivel mondial.

În 2015, Bilka și-a vândut produsele la nivelul întregii țări prin intermediul a peste 500 dealeri stabili. Rețeaua de distribuție Bilka acoperă integral teritoriul României.