Hub-urile office și proiectele rezidențiale

O dezvoltare echilibrată a trei sau patru zone de birouri în Bucureşti poate aduce ca beneficii o diminuare a traficului auto şi o dezvoltare mai echilibrată a zonelor în care se construiesc proiecte rezidenţiale, potrivit ESOP Consulting.

grafic_zone_birouri_S1_2016_EsopÎn primele șase luni din 2016, ponderea tranzacțiilor de birouri din zona de centru-vest a crescut la 33% din totalul pieței de închirieri, de la doar 10%, cât a fost la nivelul anului trecut. Astfel, a urcat pe locul doi ca importanță în decizia de relocare a companiilor, conform unei analize realizate de ESOP Consulting I CORFAC International.

Numărul proiectelor mari de birouri din zona de centru-vest a explodat în perioada octombrie 2015- aprilie 2016, atrăgând atenția managerilor companiilor în căutare de sedii noi. Subzonele Orhideea-Politehnică și Cotroceni au fost vârf de lance și au atras tranzacții de birouri care au însumat 50.209 mp, numai în primele șase luni din 2016, conform datelor centralizate în Forumul principalelor companii imobiliare de pe piaţa de birouri. Acest volum reprezintă mai mult decât dublu comparativ cu valoarea tuturor tranzacțiilor din această zonă la nivelul anului trecut (în 2015, în zona de centru –vest s-au încheiat contracte de închiriere de 19.000 mp).

„În piaţa de birouri a existat un dezechilibru semnificativ în ultimii cinci ani: zona Barbu-Văcărescu -Dimitrie Pompei s-a dezvoltat accelerat, în timp ce zona de centru-vest şi zonele ultracentrale au avut un ritm mai lent,, puține proiecte au fost demarate şi de regulă acestea au fost de suprafeţe mici sau medii. În ultima perioadă am remarcat însă un interes în creştere atât din partea dezvoltatorilor cât şi din partea companiilor pentru zona Orhideelor – Politehnică şi credem că în următorii trei–patru  ani aceasta zonă va fi în lumina reflectoarelor iar stocul de birouri aferent va recupera parţial decalajul faţă de zona de centru-nord”, afirmă Alexandru Petrescu, ManagingPartner la ESOP Consulting l CORFAC International. ”Pe termen mediu şi lung considerăm ca o dezvoltare echilibrată a trei sau patru zone de birouri în Bucureşti, poate aduce ca beneficii o diminuare a traficului auto şi o dezvoltare mai echilibrată a zonelor în care se construiesc proiecte rezidenţiale, care de obicei urmează proiectelor de birouri.”

În S1 2016, cei mai mari chiriași de spații de birouri care au încheiat tranzacții în zona de centru-vest au fost: BCR, un contract de preînchiriere într-un spațiu de birouri de 20.000 mp, într-o clădire de birouri aflată încă în construcție, Misys, un contract tot de preînchiriere de 8.000 mp și Adobe, care și-a reînoit un contract de 6.500 mp într-o clădire din zonă.

Alte contracte mari, realizate în primele luni din 2016 în București, în celelalte zone, au fost cele încheiate de Telekom, pentru un spațiu de birouri de 13.000 mp (o reînnoire de contract în zona de centru-nord), IBM pentru un spațiu de 10.000 mp și Vodafone cu 4.300 mp, în zona de centru-sud.
În topul zonelor de birouri din București conduce zona de centru-nord, cu un total de 81.842 mp și o pondere de 54% din totalul tranzacțiilor, în primul semestru din 2016. Din acest an însă, zona de centru-nord are concurență serioasă, pierzând din cota de piață circa 14% numai în ultimele șase luni (la nivelul întregului an 2015 ponderea a fost de 68%).

Pe locul doi în top în S1 2016 se află zona de centru-vest, pe locul trei zona ultracentrală (la mare distanță însă ca volum de primele două și cu o pondere de 6%), urmată de zonele de centru-est și centru-sud, fiecare cu un procent de 3%. În restul zonelor unde s-au încheiat tranzacții în 2016, de sud și de vest, volumul însumat abia atinge 1% din total.

Comparativ cu anul trecut, zona de centru-vest a crescut cu 23% din cota de piață, în timp ce zona de nord a scăzut cu 7% și zona ultracentrală cu 4%.

”Credem că perioada următoare, zonele de centru-vest şi de centru-nord vor fi în prim plan şi în aceste zone se va livra cel mai important stoc de birouri, ambele oferind o bună infrastructură de transport public, metrou în special.  Zona de centru –nord are ca principale avantaje competitive proximitatea aeroportului şi a zonei rezidenţiale pentru expaţi, iar zona de centru-vest proximitatea de campusul universitar Regie –Grozăveşti unde există forţă de muncă pentru domeniul IT&C şi a cartierelor de locuinţe din sectoarelor cinci şi şase, pentru angajaţi”, consideră Alexandru Petrescu.

 

B2B Marketing, Events & Education Coordinator