Ilie, Coldwell Banker: ”Brandul este important, dar și serviciul oferit”

Coldwell Banker Affiliates of Romania a vândut anul trecut 1.500 de locuințe, majoritatea noi şi a înregistrat afaceri de cinci milioane de euro. Cum a reușit?

Rezultatele înregistrate anul trecut de compania de consultanţă îmobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania reprezintă o creștere de 10%, din perspectiva cifrei de afaceri, față de 2012, iar pentru 2014 obiectivele sunt, de asemenea, de creștere pe toate segmentele de activitate: rezidențial, REO Management (proprietăți intrate în posesia instituțiilor finanțatoare), property management şi retail.

coldwell banker

Când îl întrebi cât de important este pentru un business în domeniul vânzărilor de locuințe să fie parte a unei rețele internaționale, Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania spune că ”apartenența la un brand şi o companie de talie mondială este importantă, însă consider că acest lucru se simte mai puţin pe segmentul rezidențial comparativ cu alte segmente” și precizeazムcム ”desigur, investitorii pot să te recunoască datorită reputației pe plan mondial, însă reputația ți-o construiești aici, în piața locală, unde este important cum se adaptează brandul, cum este amestecat know how-ul internațional cu aspectele specifice pieței locale, de la cele legislative la cele legate de mentalități”.

Cu alte cuvinte, în consultanță contează și numele firmei dar și serviciul pe care tu, consultantul local, îl oferi, calitatea sa, modul de a lucra, dacă îți tratezi la fel orice potențial client sau partener și în definitiv imaginea generală pe care o creezi în piață.

Anul trecut, rolul consultanților imobiliari în creșterea, comparativ cu 2012, a vânzărilor de locuințe noi,– potrivit datelor Coldwell Banker, în absența unor informații oficiale – a fost unul important. ”Acest fapt (creșterea vânzărilor de locuințe noi – n.red) s-a datorat mai multor factori: prețurile au arătat, în general, aceeași tendință de stabilizare, comparativ cu perioada 2008-2012, unii dezvoltatori au lansat proiecte noi, adaptate mai bine cererii actuale iar alți dezvoltatori au ascultat de sfaturile consultanților, adaptându-și prețurile și conștientizând noua realitate din piață, obținând în consecință rezultate semnificativ mai bune”, explică Valentin Ilie.

Șeful Coldwell Banker Affiliates of Romania estimează că și anul acesta numărul de tranzacții cu locuințe va crește, mai ales dupa adaptarea ofertelor de finanțare dar și după evoluția economică bună din 2013, de natură să reducă incertitudinea generală care a dominat orice piață care are legătură directă cu consumatorul final. ”Principalele riscuri, în opinia mea, vin de pe plan internațional, unde un eveniment macroeconomic major și negativ poate influența atât percepția investitorilor cât și pe cea a consumatorilor. Desigur, și evoluția economică generală a României ar putea avea un impact negativ asupra pieței rezidențiale însă premisele sunt mult mai bune față de acum câțiva ani”, conchide Valentin Ilie.