A doua ediție a seriei de evenimente naționale ”Clubul Profesioniștilor în Imobiliare” a avut loc la Cluj-Napoca, pe 21 mai.
Răspund brokerii imobiliari clujeni într-o măsură mai mare decât cei timișoreni atunci când sunt contactați, prin telefon sau e-mail, de către clienți? Câți dintre ei revin apoi cu date suplimentare către client, crescându-și astfel exponențial șansele de a încheia tranzacția?
Răspunsurile la aceste întrebări, dar și la altele, au fost date pe 21 mai în cadrul evenimentului ”Clubul Profesioniștilor în Imobiliare”, organizat de către imobiliare.ro la Cluj-Napoca. Brokerii imobiliari clujeni au răspuns în proporție de 78% la apelurile telefonice inițiate de clienți potrivit unui studiu prezentat de către Adrian Erimescu, CEO și cofondator al imobiliare.ro. Spre comparație, brokerii imobiliari timișoreni fac acest lucru în proporție de 98%.
Agenții imobiliari clujeni revin arareori – mai precis în 24% din cazuri – cu informații suplimentare după contactul telefonic inițial din partea clientului, chiar dacă acesta a solicitat detalii ulterioare. Cei care revin spre client o fac prin telefon (11% din total), prin email (4%) sau prin ambele forme de comunicare (9%).
În cazul în care contactul inițial din partea clientului vine prin email, mai mult de jumătate dintre brokerii imobiliari clujeni (52%) nu răspund, 5% o fac în mai puțin de o oră, câte 11% în intervale de timp cuprinse între 1-2 ore, respectiv 12-24 de ore, iar 21% în mai mult de o zi. Și aceasta în condițiile în care, potrivit unui studiu realizat de Harvard Business Research, răspunsul dat unui client în mai puțin de o oră crește șansele de a închide tranzacția de șapte ori față de cel dat în două ore și de 60 de ori față de cel dat în 24 de ore.
Din punctul de vedere al metodei prin care brokerii imobiliari clujeni revin cu informații în urma unei solicitări primite prin email, cel mai des este folosit emailul (21% din totalul agenților), în timp ce 16% folosesc și telefonul și emailul, iar 10% – doar telefonul.
Una dintre concluziile sondajului realizat de imobiliare.ro timp de o săptămână printre 19 agenții imobiliare clujene arată că follow-up-ul ori nu există, ori este făcut într-un mod profesionist (agenții își cunosc bine proprietățile, în mailurile de follow-up trimit și proprietăți similare, revin și telefonic după ce primesc un email de la un posibil client). Brokerii imobiliari clujeni își pot îmbunătăți fără îndoială modul de comunicare cu clienții potențiali, atât prin creșterea procentajului celor care fac follow-up, cât și prin schimbarea atitudinii față de lead, în sensul că trebuie să iasă ei în întâmpinarea nevoilor clientului și nu să aștepte ca acesta să acționeze primul.