Impactul întregii situații generate de pandemia de COVID-19 se va resimți cel puțin până în toamnă la nivelul pieței chiriilor din Cluj-Napoca. Pe segmentul locuințelor disponibile în regim hotelier pierderea ar putea să ajungă până la 75%, estimează reprezentanții agenției Impakt Imobiliare.
Segmentul de închirieri pe termen lung va fi afectat până în toamnă în Cluj-Napoca, având în vedere faptul că 60% dintre studenți au ajuns să-și rezilieze contractele pe fondul pandemiei și vor reîncepe să închirieze abia din intervalul august-septembrie pentru viitorul an universitar.
Mai mult, cei care nu au optat pentru rezilierea contractelor, au cerut în schimb reducerea chiriei lunare la jumătate, la fel ca în perioada vacanței de vară, spun reprezentanții Impakt Imobiliare.
În primul trimestru din 2020, Cluj-Napoca era cel mai scump oraș din țară pentru cei aflați în căutarea unei locuințe de închiriat. Potrivit datelor Analize Imobiliare, pentru un apartament cu 2 camere, confort 1, construit între anii 1980-2000 chiriașii scoteau din buzunar, în medie, 410 euro pe lună, cu 10 euro în plus față de costul unei locuințe similare în București.
Pandemia a influențat puternic și segmentul închirierilor în regim hotelier. „O pierdere între 60%-75% se va înregistra și în segmentul închirierilor de imobile pe termen scurt sau în regim hotelier din cauza faptului că evenimente de renume din Cluj-Napoca care atrăgeau turiști s-au anulat”, explică reprezentanții agenției.
Doar în 2019, festivalul UNTOLD a adus orașului Cluj-Napoca un profit de peste 45 de milioane de euro în patru zile. Alte 10 milioane de euro au fost câștigate în urma Electric Castle, iar 7,8 milioane de euro în urma celui mai mare festival de film din țară, TIFF. Se estimează că orașul ar urma să piardă circa 60 de milioane de euro dacă toate festivalurile programate pentru această vară se anulează din cauza pandemiei.
Limitarea mobilității și mutarea zonei de business în online sunt alți factori care influențează scăderea cererii de închirieri pe termen scurt, potrivit companiei de consultanță imobiliară.
Vă reamintim că primul caz de infectare cu COVID-19 a fost confirmat în România la finalul lunii februarie. La mijlocul lunii martie a fost anunțată starea de urgență la nivel național și au fost impuse măsuri riguroase de izolare a populației pentru combaterea răspândirii virusului.
Acestea s-au reflectat inclusiv în nivelul încasărilor obținute de Impakt Imobiliare. Astfel, în martie încasările au fost similare cu media a șase luni precedente, iar în aprilie s-au înregistrat încasări de doar 36% față de media primului trimestru din 2020, pe fondul stopării planurilor de expansiune avute de companii pe piața spațiilor de birouri.
Mobilitatea redusă a clienților, teama de o evoluția negativă a prețurilor și senzația generală de incertitudine s-au numărat, la rândul lor, printre factorii care au determinat scăderea. Cel mai mare declin, cu 83%, a apărut pe segmentul spațiilor comerciale și de birouri. Companiile și-au adaptat activitatea la noul context, iar angajații și-au mutat activitatea de la birou, acasă.
Chiar și așa, agenția vizează pe termen lung extinderea în Cluj-Napoca prin lansarea mai multor birouri sub franciza Impakt Imobiliare, dar și în alte orașe din țară, precum Brașov, Timișoara, Iași, București și Oradea.
Citește și: Majorarea avansurilor la creditele ipotecare NU reprezintă o măsură generalizată în rândul băncilor
Citește și: Aproape 2.300 de autorizații de construire, eliberate în aprilie