Impactul pandemiei pe piața chiriilor din București. Diferențe importante între segmentul office și cel rezidențial

Impactul pandemiei s-a simțit la nivelul pieței chiriilor din București, dar pe segmentul rezidențial efectele sale au fost destul de restrânse, este de părere Eugen Encuțescu, CEO-ul agenției imobiliare Eugene Estate.

„Au fost evenimente care au influențat piața chiriilor, dar dacă în zona rezidențială nu regăsim un impact foarte mare, putem spune că în zona comercială și de birouri impactul a fost semnificativ. În zona rezidențială, chiriașii și-au păstrat locuințele pe care le aveau, dar foarte multe spații de birouri s-au eliberat pentru că unele companii și-au restâns activitatea și cele mai multe s-au dus într-o activitate cu angajații în online”, a declarat Eugen Encuțescu, invitat la emisiunea imoExpert.

Ca răspuns la tendința de retragere de pe componenta de birouri a chiriașilor, unii proprietari din sfera office au acționat sau s-au arătat interesați de posibilitatea de a schimba destinația actuală a spațiilor într-una rezidențială. „Nu este simplu de efectuat, dar cu siguranță sunt mulți care studiază această oportunitate și sunt câțiva care au și trecut la fapte pe această zonă”, a mai spus CEO-ul Eugene Estate.

Pe segmentul rezidențial, cei mai mulți chiriași și-au păstrat apartamentele, dar au existat și persoane care au decis să își schimbe locuința cu una mai spațioasă pentru a putea lucra în voie de acasă, transformând o cameră în birou.

În ultima perioadă, cererea continuă să crească în București, spune Encuțescu, fapt pe care îl atribuie, în parte, și studenților. În ciuda anunțurilor făcute de multe facultăți cu privire la trecerea pe un sistem de predare online, aceștia par că urmează tiparul cunoscut deja și se întorc în marile orașe.

„Ne așteptăm la o cerere în creștere în continuare pentru că reîntoarcerea studenților este naturală. Chiar dacă vor frecventa cursurile online, observăm că ei se întorc în marile centre universitare. Cu siguranță vor dori să închirieze anumite locuințe, mai ales prin faptul că sunt cămine studențești care vor fi închise. (…) Ei au o apartenență la o anumită comunitate, au grupuri de prieteni formate în centrele universitare și nu rămân, în general, în orașele de origine”, a mai adăugat CEO-ul Eugene Estate.

La începutul lunii septembrie, circa 7.940 de apartamente erau disponibile pentru închiriere în Capitală, peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut. Dintre acestea, în jur de 3.300 erau garsoniere.

În același timp, mai bine de 9.200 de potențiali chiriași își arătau interesul pentru apartamentele de închiriat din București.

Chiria medie ajungea pentru o garsonieră la 280 de euro/lună, potrivit datelor Imobiliare.ro centralizate de Analize Imobiliare. Pentru un apartament cu 2 camere, chiriașul trebuia să scoată din buzunar, în medie, 420 de euro/lună.

Află mai multe detalii despre evoluția pieței chiriilor din București, Timișoara și Cluj-Napoca. Urmărește cea mai nouă ediție a emisiunii imoExpert:

Citește și: Piața chiriilor la începutul toamnei. Aproape 14.000 de apartamente își așteaptă chiriașii în patru mari orașe

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre piața chiriilor din Cluj-Napoca: Evoluția cererii și impactul pandemiei în prețuri. Se întorc studenții în oraș?

Citește și: „Atenție, se închid ușile!” – Avem metrou în Drumul Taberei. Cum stăm cu cererea și care sunt prețurile solicitate în zonă?

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])