Cât de mult este influențată decizia de cumpărare de arhitectura imobilului? Există o prăpastie între dezvoltarea imobiliară modernă și arhitectură?
Când îl întrebi dacă dezvoltarea imobiliară modernă exclude automat o arhitectură de calitate, Rudolf Graf, arhitect timișorean și vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, spune că în niciun caz. ”Întâlnirea dintre eficientizarea spațiului căutată de către dezvoltatori și soluțiile de arhitectură este cea mai mică problemă. Pentru un arhitect bun, nu ar trebui să fie niciodată o problemă să răspundă unor necesități de eficiență sau de economie. Poți să faci, fără probleme, arhitectură ieftină, în sensul de eficientă din punct de vedere economic, dar de calitate. În România a existat o exagerare, în sensul că s-a construit la un moment dat extrem de ieftin. În acest caz, nu este posibil ca arhitectura de calitate să se întâlnească cu eficiența spațiului”, explică Rudolf Graf.
Cât de mult este influențată decizia de cumpărare a unui imobil de arhitectura acestuia? ”Din păcate, dacă nu este un proiect clasic de dezvoltator, cu parte de marketing, de imagine atașată pentru vânzare, arhitectura nu influențează decizia de cumpărare. Nu există o conștientizare pentru valoarea, în final exprimată și în bani, a unor calități de arhitectură. Calitatea obiectului de arhitectură, fie că vorbim despre o clădire istorică, fie că este o casă nouă, e redată și în termenii folosiți pentru vânzare”, spune Rudolf Graf, referindu-se la folosirea, în anunțuri, a unor termeni precum ”vilă lux”, ”apartament mobilat lux”, ”apartament istoric renovat lux”. ”Dacă întâlnești aceste exprimări într-un anunț imobiliar, nici nu mai merită să te uiți, e garantat un obiect ratat complet.”
În general căutate de amatorii de imobile istorice – despre care Rudolf Graf spune că nu sunt atrași, în general, de calitatea arhitecturii în sine, ci de imaginea pe care o astfel de locuință o reprezintă – elementele de arhitectură valoroasă (prin eficientizarea spațiului sau prin valoarea lor istorică) nu influențează, așadar, decizia de cumpărare în mod semnificativ.
Lucrurile sunt diferite în țări precum Germania sau Austria, unde există o nișă a pieței rezidențiale: casele de arhitecți (Architekt Häuser). ”Acest segment este unul cu prețuri ridicate și nu înseamnă că acolo găsești cea mai bună arhitectură, dar este o nișă pentru care arhitectura e decisivă, este elementul principal pe care-l vinzi”, explică Rudolf Graf.
În România, această nișă este reprezentată de imobilele istorice renovate, care sunt deja în atenția investitorilor de portofoliu sau a companiilor care doresc sedii cu imagine. Cum rămâne cu segmentul rezidențial adresat clasei de mijloc? ”E posibil să construiești relativ bine din punct de vedere arhitectural, cu un buget care să-ți permită să obții și un profit bun”, conchide Rudolf Graf.