Te-ai întrebat vreodată câți dintre cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene (UE) locuiesc în zonele urbane și câți în mediul rural? Iată ce spun statisticile Eurostat.
Cetățenii statelor membre ale UE locuiesc în proporție de 41,2% în centre urbane mari, respectiv în proprorție de 30,6% în orașe mici și suburbii. În total, doar 28,2% din populație trăiește în zonele rurale.
De menționat este și faptul că, la nivelul UE, 82,3% dintre oameni care locuiesc în care în marile orașe stau la casă, față de doar 38,6% în zonele rurale. În plus, 61,4% dintre europenii care trăiesc în principalele centre urbane stau la bloc.
Un alt aspect semnalat de statisticile Eurostat este acela că populația supusă riscului de sărăcie și excluziune socială este întâlnită în statele membre vestice și nordice în rândul orășenilor, în timp ce în țările din estul și sudul Europei, dar și în regiunea Baltică aceasta se regăsește în mediul rural.
Principala diferență dintre România și celelalte țări este aceea că la noi se înregistrează cel mai mare procent de proprietari din rândul statelor membre ale UE, respectiv de 96%. În top, alături de țara noastră se află la acest capitol și Lituania, Croația și Slovacia. În plus, potrivit celor mai recente date Eurostat, doar 4% dintre români mai sunt chiriași, mult sub media europeană de aproape 31%.
La polul opus față de România se află state precum Germania, Austria și Danemarca unde procentul proprietarilor variază între 51,7% și 62%.
De menționat este, totodată, și faptul că 48% dintre români trăiau în 2016 în locuințe supraglomerate, mult peste media de aproape 17% întâlnită la nivel european, și că 30% nu aveau grupuri sanitare în locuințe, față de media europeană de sub 2%.