În ce orașe au crescut cel mai mult prețurile apartamentelor?

În al treilea trimestru din 2017, clubul orașelor cu prețuri cerute de peste 1.000 de euro pe un metru pătrat util de locuință s-a ”îmbogățit” cu un nou membru: Craiova.

dreamstime_s_99194857_casa preturiDintre reședințele de județ ale țării, cele mai mari prețuri cerute, de peste 1.000 de euro pe metru pătrat util, se găsesc, în această ordine, în Cluj-Napoca, București, Timișoara și Constanța, potrivit unui raport asupra pieței rezidențiale din trimestrul al treilea al acestui an, realizat de platforma Analize Imobiliare, susținută de Imobiliare.ro.

De notat este că în rândul acestor orașe intră acum și Craiova: după ce a reușit să depășească Brașovul și Iașiul ca preț mediu cerut în trimestrul al doilea al anului, în cel de-al treilea, capitala Olteniei a sărit acest prag psihologic, așteptările vânzătorilor din oraș situându-se în prezent la 1.020 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, cele mai ieftine apartamente, cu prețuri mai mici de 600 și chiar 500 de euro pe metru pătrat, pot fi găsite în Reșița (440 de euro pe metru pătrat util), Giurgiu (460 de euro pe metru pătrat util), Drobeta Turnu-Severin (520 de euro pe metru pătrat util), Alexandria (530 de euro pe metru pătrat util) și Călărași (550 de euro pe metru pătrat util).

În ceea ce privește variațiile de preț consemnate în ultimele trei luni, Slatina ocupă primul loc în clasamentul scumpirilor, cu un avans de 9% (până la 760 de euro pe metru pătrat util); aceasta este urmată de Cluj-Napoca, cu o creștere de 6%, apoi de Oradea (+5,5%), Bistrița (+5,4%) și Craiova (+4,2%). La polul opus, scăderi de preț au avut loc doar în două dintre reședințele de județ analizate, respectiv Slobozia (-1,5%, până la 570 de euro pe metru pătrat util) și, desigur, București (-1,1%). În alte orașe așteptările vânzătorilor s-au menținut constante (în Călărași) sau au consemnat doar ușoare majorări (+0,1% în Zalău și +0,3% în Drobeta Turnu-Severin).