Închirierea de vile, un segment în creștere

În primele luni din 2014 suprafaţa medie închiriată în vile cu destinaţie de birouri a crescut de la 249 la 479 de metri pătrați, în condițiile în care volumul închiriat anul trecut a crescut cu 23%, potrivit ESOP Consulting.

birou vilă

Zonele cele mai solicitate din București sunt cele care alcătuiesc așa-numitul Centru Nord:  Primăverii, Aviatorilor, Dorobanţi. Reprezentanții companiei ESOP Consulting spun că, pe acest segment,  interesul a  crescut și în zone ”centrale” precum 13 Septembrie, Ştefan cel Mare şi Foişorul de Foc.

„ Am constatat că în ultimele 24 de luni a crescut interesul antreprenorilor români ce prestează servicii personale (şcoli private, grădiniţe, after-school-uri, cabinete de nutriţie, clinici medicale)  pentru găsirea de noi locaţii şi extinderea activităţii”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International, companie ce a intermediat, anul trecut, închirierea de 12.217 metri pătrați de spații de birouri în 37 de vile din București.

Pentru a ilustra cerințele clienților de pe acest segment de piață, reprezentanții ESOP Consulting dau exemplul unei tranzacții prin care Little Team (grădiniță și after school) a închiriat o vilă cu o suprafaţă construită de 1.110 de metri pătrați şi total închiriabil de 689 de metri pătrați,  în care intenţionează să deschidă o grădiniţă şi o şcoală privată.

”De menţionat zona centrală aleasă de Little Team, 13 Septembrie –Marriot, de lângă Casa Poporului, cu acces uşor spre toate cartierele Capitalei şi de viitor ca dezvoltare, pe măsură ce avansează lucrările la Bulevardul Uranus, care va lega Nordul de Sudul Capitalei, la care a fost inaugurat deja primul tronson. Vila închiriată de Little Team prin ESOP Consulting este reprezentativă pentru tipul de imobil căutat de chiriaşii în primele luni din 2014: zonă centrală, construcţie reprezentativă, cu suprafaţă mai mare, cu grădină aferentă amenajată şi la un tarif sub 10 euro/mp/lună”, precizează reprezentanții ESOP.

Printre facilităţile clădirii se numără finisaje de calitate, ferestre termoizolante, parchet, sisteme performante de încălzire şi răcire, centrală termică proprie, infrastructură voce – date, sistem de alarmă şi curte amenajată.

Date despre piață

CEREREA În primele trei luni din 2014, clienţii care s-au mutat în vile au ales cu precădere zone centrale – 13 Septembrie, Ştefan cel Mare, Foişorul de Foc, la bugete medii de până în 10 euro/mp/lună.

OFERTA În ceea ce priveşte oferta de spaţii de birouri în vile din Bucureşti, la începutul lui 2014 circa 67% din totalul lor au chirii de prezentare de până în 11 euro/mp/lună, 20% o chirie medie cuprinsă între 11,1 şi 15 euro/mp/lună şi 13% peste 15 euro/mp/lună.

STOC Cele mai multe vile disponibile se află în zona de centru-nord a Capitalei –un stoc total de 50.025 de metri pătrați şi cel mai redus în zona de sud – 12.587 de metri pătrați.

PREȚURI DE VÂNZARE: Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro, vilele vechi cu valoare istorică sunt, de regulă, mai scumpe decât imobilele ridicate după anul 2000 – chiar dacă ne raportăm doar la segmentul de lux. În București, spre exemplu, prețurile proprietăților din prima categorie urcă până la peste șapte milioane de euro, în vreme ce construcțiile mai noi, amplasate în zone bine cotate ale Capitalei (în special în nord), ajung până la aproximativ patru milioane de euro. În celelalte centre regionale, nivelul maxim de preț pe cele două segmente se situează și sub pragul de un milion de euro.