Influența centralelor termice în prețul apartamentelor

Pe lângă scăderea considerabilă a costurilor cu întreținerea, un apartament cu centrală termică individuală are un alt avantaj: un preț mai mare ce poate fi obținut în cazul în care proprietarul se hotărăște să-l vândă.

Clas Premium Evo227 lei. Acesta este preţul mediu de facturare  la nivel naţional al unei gigacalorii (Gcal) produse de sistemul centralizat de încălzire, însă acesta diferă foarte mult de preţul de producţie, care este mai ridicat. În ceea ce priveşte preţul de producţie al unei Gcal, acesta este, în medie la nivel naţional, de 328 lei, însă, în funcţie de judeţ, este cuprins între 515 lei (Buzău, CET R.A.M. Buzău) şi 251 lei (Mehedinţi – CET R. A. A. N. Dr.Tr. Severin), potrivit datelor furnizate de Ariston Thermo România . Diferenţa dintre preţul de producţie şi cel facturat se explică prin materia primă utilizată, cât şi prin gradul de uzură al centralei şi numărul de abonaţi rămaşi conectaţi în reţea. De asemenea, această diferenţă este stabilită la nivel local şi suportată prin decizia Primăriilor.

Spectrul posibilității ca statul să renunțe, la un moment dat, la acordarea acestei subvenții, dar și dorința de a beneficia de un confort sporit, determină tot mai mulți proprietari deapartamente să se debrabanșeze de la sistemul centralizat și să-și pună o centrală de apartament. Ce înseamnă acest confort sporit? În general să poți controla singur când să ”dai drumul” la căldură în apartament și, mai ales, cât de cald să faci. Există și cazuri speciale, pe care brokerii imobiliari le-au întâlnit cu siguranță, când apa caldă este oprită pe întreaga scară de bloc pentru că unul dintre locatari nu și-a plătit factura la întreținere. Or, în cazul în care în apartament există o centrală individuală, nu mai depinzi de comportamentul celorlalți locatari și nici tranzacțiile imobiliare nu se mai împotmolesc.

Catalin Draguleanu,Country Manager Ariston Thermo Romania”Datele noastre arată că circa 65% din achiziţiile de centrale termice realizate pe plan local sunt făcute de familiile care au renunţat la sistemul centralizat, acestea dorindu-şi în primul rând reducerea costurilor lunare şi sporirea confortului”, spune Cătălin Drăgulean, Country Manager Ariston Thermo România (foto stânga).

Așadar, un alt motiv, extrem de important, este faptul că o centrală de apartament aduce economii la întreținere. “Desigur, situaţia diferă de la judeţ, la judeţ. Astfel, pentru locuitorii din Constanţa, Harghita, Arad, Iaşi, Timiş, Galaţi sau Prahova, unde preţul de facturare al unei Gcal depăşeşte 230 de lei, producerea încălzirii şi apei calde cu centrală termică individuală pe gaz aduce o reducere substanţială de cost în comparaţie cu cea furnizată de către sistemul centralizat”, spune Cătălin Drăgulean.

În județul Constanța de pildă, unde o gigacalorie furnizată în sistemul centralizat costă 358,5 lei, economia rezultată în urma instalării unei centrale termice este de 51,2%. În Arad, gigacaloria costă 290 de lei, iar economia este de 39,7%; în Iași, gigacaloria are un preț de 265 delei, iar economia este de 34%; în Timiș, gigacaloria costă 265 de lei, iar economia este de 34%.

Așadar, brokerii imobiliari care activează în aceste orașe pot scoate în evidență avantajul costului mai mic la întreținere atunci când discută cu un cumpărător potențial care poate că este surprins de prețul mai mare comparativ cu al unui apartament similar, dar racordat la sistemul centralizat,

Iar diferențele de preț nu sunt deloc neglijabile. Iată cum stau lucrurile în reședințele județelor menționate mai sus. Potrivit datelor Imobiliare.ro, în Constanța, un apartament vechi cu două camere racordat la sistemul centralizat costă, în medie, 43.397 de euro (preț cerut de proprietar). Spre comparație, un apartament similar, dar dotat cu centrală individuală, costă 55.573 de euro. În Arad, aceste prețuri sunt 32.532 de euro, respectiv 37.621 de euro; în Iași valorile sunt 37.407 de euro, respectiv 46.347 de euro; iar în Timișoara, prețurile sunt 43.437 de euro versus 51.235 de euro.