Un indicator al faptului că piața imobiliară autohtonă este în din ce în ce mai matură este și clasificarea locuințelor în imobile destinate investițiilor, corporatiștilor și de lux, în afară de apartamentele mass-market.
Estimările actorilor din piața imobiliară vorbesc despre un număr de 20.000 de unități locative noi care se află, în acest an, în construcție sau în faza de obținere a autorizației de construire. Dintre acestea, jumătate au fost prezentate week-end-ul trecut la târgul Imobiliarium ,ce a avut loc în Capitală. În cadrul manifestării, a fost organizat un workshop dedicat alegerii zonei. Una dintre concluzii a fost că zonele situate lângă parcuri, cu școli foarte bune, cu facilități sociale și cu instituții de prestigiu în apropiere sunt cel mai bine cotate.
„Cei mai multi participanti la discutii, din cadrul vizitatorilor targului, au pus intrebari despre zonele de locuit pentru tineri si cele de investit. Am realizat trei topuri privind alegerea unei zone pentru o locuință nouă în 2017, top locuințe de lux, top locuințe pentru corporatiști și top locuințe pentru închiriat, având în vedere interesele și bugetele diferite ale celor trei mari categorii de cumpărători actuali. La întrebarea ce este cel mai important la o locuință nouă, occidentalii răspund «location, location, location», lucru care începe să se înrădăcineze ca principiu și în piața imobiliară din România, diferențele de preț pe zone fiind din ce în ce mai mari, la fel și calitatea construcțiilor noi. «Location» înseamnă zonă, dar și vecinătăți –printre care apropierea de parc este cea mai importantă, nivelul infrastructurii, facilitățile urbane, facilitățile sociale -școala fiind cea mai importantă, metode de petrecere a timpului liber în apropiere”, explică Maria Seder Neda, autoare a cărții ”Cum să-ți cumperi o casă”.
Prețurile actuale ale locuințelor noi din zonele cu cele mai multe oferte se regăsesc în mare parte în topurile actuale privind valoarea zonelor, existând deja o ierarhie asemănătoare. Unele din aceste zone vor crește în valoare, mai ales cele centrale și ultracentrale, destinate locuințelor de lux sau pentru corporatiști, pe măsură ce zonele se vor dezvolta și mai mult și va scădea numărul terenurilor libere.