Dezvoltatorii și cumpărătorii de locuințe manifestă o tot mai mare înclinație spre inovație. Este însă acest lucru suficient pentru a schimba piața?
Pe fondul stabilizării pieței rezidențiale, atât dezvoltatorii, cât și potențialii cumpărători manifestă o deschidere tot mai mare spre inovare, consideră Bogdan Ivan, secretar general în cadrul Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România URBANIS, unul dintre speakerii din cadrul evenimentului ”Real Estate & Banking: Driving innovation and creating a unique digital experience”, organizat de Spatiicomerciale.ro în parteneriat cu CTP.. Acesta precizează însă că, în general vorbind, pentru a introduce inovarea în domeniul construcțiilor de locuințe, dezvoltatorii trebuie să reușească să evite o serie de „bariere”: dintre acestea, cel mai important obstacol este legat de costuri, iar un altul ține de dificultățile întâmpinate în implementarea noilor tehnologii în procesul de construcție. „Pentru a putea să introduci tehnologiile noi (gen smart-home sau case pasive sau orice alt tip de inovări) trebuie să te gândești în primul rând la costuri, și anume dacă produsul final este vandabil. Nu trebuie să uităm că procesul de construcție al unei locuințe, al unui bloc, spre exemplu, este un proces contra-timp. Se investesc niște bani, iar întârzierile sunt destul de mari în domeniu – numai documentația durează circa șase luni, iar construcția încă 6-7 luni; ar trebui ca aceste tehnologii noi să fie foarte facil de utilizat și foarte bine stabilite”, spune reprezentantul URBANIS.
Deocamdată, anumite inovații – cum ar fi sistemul smart-home – nu sunt încă suficient de bine dezvoltate pentru a putea fi utilizate, cel puțin nu „în masă”. Pe de altă parte însă, sunt utilizate la scară largă soluții de creștere a eficienței energetice a cădirilor, locuințele nou-construite încadrându-se în clasa energetică A. „Avem proiecte noi care încearcă să treacă în zona aceasta a clădirilor eficiente energetic, a clădirilor care folosesc surse alternative de energie”, subliniază Ivan.
Pe lângă elementele care țin de partea „tehnică” a unui proiect rezidențial, demnă de luat în seamă este și inovația în ceea ce privește conceptul, este de părere Viorel Mohorea, New Home Division Sales Coordinator în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania. Din cel dintâi punct de vedere, există schimbări vizibile în piață, dar, din cel de-al doilea, puține ansambluri se impun – puțini dezvoltatori construiesc în momentul de față proiecte integrate, care să ofere un stil de viață. Se simte însă o tendință de trecere de la dezvoltările de mici dimensiuni la investiții de amploare, menite să ofere locatarilor nu doar o simplă locuință, ci o serie întreagă de facilități.
Office și retail: de la eficiență economică la calitate
În ceea ce privește dezvoltarea de proiecte office și de retail, în prezent nu mai contează doar eficiența economică, dezvoltatorii (și utilizatorii) concentrându-se foarte mult pe calitatea spațiilor, spune Andrei Lefter, partener în cadrul biroului de arhitectură Lef Proiect. Pe fondul concurenței ridicate (față de un necesar foarte acut de astfel de proiecte în trecut), calitatea spațiilor și eficiența în exploatarea acestora face diferența. „Evident că toată lumea se duce spre clădiri de birouri de clasa A, în care există un confort vizavi de lumină, de compartimentări, de circulații, de infrastructură”, punctează Lefter. O tendință interesantă, ce izvorăște din accentul pe experiența utilizatorului, este cea de „digitalizare” a spațiului fizic, prin dotarea cu tehnologii din ce în ce mai performante, mergând chiar până la sisteme de realitate virtuală.