Interes pentru segmentul rezidențial

Piața locuințelor generează, în ultima vreme, oportunități de afaceri pentru companii a căror activitate de bază nu a vizat până acum segmentul rezidențial.

Fratii_Bodea_1Faptul că segmentul rezidențial este pe o pantă ascendentă în ultima vreme reiese nu doar din indicatorii ”clasici”, precum evoluția prețurilor și anunțurile dezvoltatorilor de demarare a lucrărilor la noi ansambluri de locuințe, ci și din preocuparea companiilor din diverse domenii pentru oportunitățile de afaceri generate de această piață.

Un exemplu recent în acest sens vine din partea grupului de companii Adrem, fondat în urmă cu 24 de ani de către antreprenorii români Adrian și Corneliu Bodea (foto), cu activități în industrie, energie și cercetare. Săptămâna trecută, Corneliu Bodea, CEO Adrem, a anunțat repoziționarea pe piața de energie și consolidarea poziției prin reconfigurarea portofoliului și lansarea unei companii noi, Adrem Link, ce promovează soluții de eficiență energetică, vizibilitate și informare, optimizare operațională, automatizare și control, ce sunt dedicate atât marilor consumatori de energie, cât și segmentului rezidențial.

În plus, Corneliu Bodea a declarat că specialiștii companiei se află în curs de a pune la punct o soluție ”smart home” (panouri solare și soluții de generare și stocare a energiei), fiind demarate în prezent discuții cu marii distribuitori de energie.

În urmă cu un an, într-un interviu pentru revista Forbes România, Corneliu Bodea vorbea despre înființarea unei companii joint-venture împreună cu E.On. Este vorba despre SEA Complet, cu sediul în Tîrgu Mureș, care are 600 de angajați, proveniți în proporție de peste 90% din foști angajați ai E.ON. Practic, a fost vorba despre o externalizare, realizată însă prin cooptarea de către E.ON a unui partener. „A fost o licitație la care au participat companii importante din România, în general antreprenori români, și noi am câștigat această licitație cu planul nostru de afaceri care vizează dezvoltarea activității în soluții pentru eficiență energetică, de reparații, întreținere destinate consumatorilor de gaz, dar și de electricitate”, preciza Corneliu Bodea.

Investiția în această nouă linie de business – până anul trecut, compania celor doi frați a prestat și prestează și în prezent servicii integrate, însă nu consumatorilor finali, ci companiilor de distribuție a energiei, precum CEZ – se ridică la 800.000 de euro. „Investiția a însemnat intrarea noastră într-o categorie de servicii în care eu cred foarte mult: serviciile destinate consumatorului final în zona de confort. Siguranța a început să devină importantă, pentru că pe măsură ce costul energiei va crește, omul va dori să-și eficientizeze din ce în ce mai mult consumul. În același timp, pe măsură ce veniturile populației vor crește și clasa demijloc se va consolida, oamenii vor fi din ce în ce mai dispuși să cheltuiască pentru confortul și siguranța lor. Încercăm să ne orientăm din ce în ce mai mult către piața liberă, către consumatorul final”, explica, acum un an,  antreprenorul.