Proprietarii americani refuză, în mare parte, să scadă prețurile locuințelor pe care vor să le vândă în perioada pandemiei de COVID-19 doar pentru a atrage mai mulți potențiali cumpărători, arată un studiu realizat de National Association of Realtors (NAR), cea mai mare asociație dedicată agenților imobiliari din SUA, cu peste 1,4 milioane de membri.
Studiul a fost realizat în rândul membrilor NAR, în intervalul 19-20 aprilie, iar dintre respondenți 63% lucrează cu persoane care vor să vândă o proprietate imobiliară. Dintre aceștia, 74% spun că în ultima perioadă proprietarii nu și-au redus prețurile pentru a atrage cumpărători, iar 15% raportează ieftiniri cu cel mult 5%. Doar 2% dintre cei intervievați spun că proprietarii au redus prețurile cu peste 15% pe fondul COVID-19.
Vizionările nu au fost oprite în totalitate, dar cei mai mulți proprietari se arată extrem de precauți. Unii au pus stop prezentărilor de tip open house, alții le cer celor care le trec pragul să ia toate măsurile necesare pentru a reduce riscul infectării cu noul coronavirus – de la utilizarea dezinfectantului, la acoperirea pantofilor înainte de intrarea în locuință și până la folosirea măștilor și a mănușilor de protecție.
Destul de mulți dintre ei se bazează, în această perioadă, pe tehnologiile moderne care le permit să facă vizionări de la distanță, online, potrivit rezultatelor studiului NAR.

Cei mai mulți dintre agenții care lucrează cu cumpărători au sesizat un declin în interesul acestora pe fondul pandemiei de COVID-19. Conform studiului, 44% dintre cei intervievați spun că, la ora actuală, cumpărătorii amână achiziția unei locuințe pentru câteva luni, iar 22% nu mai caută o locuință temându-se de faptul că ar putea să-și piardă locul de muncă în contextul actual.
Cu toate acestea, 9% spun că procesul de căutare a unei locuințe continuă, dar se bazează pe tururi virtuale, iar pentru 10% dintre cei care lucrează alături de cumpărători lucrurile nu s-au schimbat deloc.

De menționat este și faptul că 36% dintre respondenți au declarat că, în momentul de față, cumpărătorii nu se așteaptă ca prețurile locuințelor să scadă. Cei mai mulți dintre cumpărătorii care anticipează totuși o scădere a prețurilor consideră că aceasta va fi de 5%-10%.
Important este și faptul că 47% dintre respondenții activi pe piața rezidențială nu au raportat întârzieri în închiderea tranzacțiilor. Pentru cei care au avut însă parte de întârzieri, principalele motive care le-au cauzat au fost legate de finanțare și de faptul că unii dintre cumpărători nu au mai fost eligibili pentru că și-au pierdut locul de muncă.
SUA ocupă primul loc la nivel mondial în rândul țărilor afectate de pandemia de COVID-19. Peste 900.000 de cazuri au fost confirmate aici, din 20 ianuarie și până în prezent.
Citește și: Exemplul suedez. Evoluția pieței imobiliare din țara care a refuzat să se supună COVID-19