Unele dintre cele mai mari orașe europene, la un pas de o bulă imobiliară

Pericolul apariției unei bule imobiliare a crescut pe fondul pandemiei în multe dintre cele mai mari orașe din lume. Câteva piețe din Europa sunt, la ora actuală, unele dintre cele mai vulnerabile.

Riscul apariției unei bule imobiliare a crescut în cele mai multe orașe mari din lume. Prețurile continuă să urmeze o tendință ascendentă, în ciuda semnalelor de alarmă apărute deja. Potrivit raportului Real Estate Bubble Index realizat de UBS, din cele 25 de mari orașe analizate mai bine de jumătate se află în pericol sau sunt supraevaluate. Unele dintre cele mai vulnerabile piețe la o corecție puternică se află în Europa.

Două dintre principalele orașe din Germania- München și Frankfurt, ocupă primele locuri în clasament. Riscul apariției unei bule imobiliare este ridicat și în Paris, Amsterdam și Zürich. În același timp, Londra, Stockholm și Geneva sunt considerate a fi supraevaluate.

Infografic: sursă UBS Global Real Estate Bubble Index

Pe parcursul lunilor de pandemiei, guvernele au susținut imobiliarele prin stimulente, anulări de ipoteci și rate scăzute ale dobânzilor. În aceste circumstanțe, creșterile apărute la nivelul prețurilor nu sunt sustenabile, potrivit reprezentanților UBS.

„Este neclar în ce măsură rata mai mare a șomajului și perspectivele sumbre pentru veniturile gospodăriilor vor afecta prețurile locuințelor. Cu toate acestea, este clar că accelerarea din ultimele patru trimestre nu este sustenabilă pe termen scurt”, a declarat Mark Haefele, Chief Investment Officer în cadrul UBS Global Wealth Management.

„Chiriile au început să scadă deja în cele mai multe orașe, lucru ce indică faptul că o fază de corecție este foarte posibil să apară în momentul în care subvențiile se opresc și presiunea va crește pe venituri”, a mai adăugat el, conform CNBC.

Din cele 25 de orașe analizate în cadrul raportului, doar în patru s-au înregistrat scăderi ale prețurilor. Este vorba despre Madrid, San Francisco, Dubai și Hong Kong.

New York și San Francisco, unele dintre cele mai mari orașe americane, au piețe supraevaluate, dar nu sunt la ora actuală în pericolul apariției unei bule imobiliare. În cazul acestora, pe fondul pandemiei, s-a putut observa un fenomen puternic de migrare a populației către orașe mai mici din vecinătate sau către suburbii.

Citește și: Locuințele noi, tot mai scumpe în Europa. Ce se întâmplă cu prețurile în contextul pandemiei? „Asul din mânecă” al României

Citește și: COVID-19 schimbă stilul de viață al americanilor și îi împinge către suburbii. Prioritățile cumpărătorilor

Citește și: Case cu 1 euro într-un orășel italian „fără coronavirus”. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cumpărătorii

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])