Investiții de peste 36 de miliarde de lei în construcții în 2018. Valoarea lucrărilor în antrepriză, în creștere

Investițiile concretizate în lucrări de construcții noi au însumat, pe parcursul anului trecut, 36,4 miliarde de lei.

Suma reprezintă 43,4% din totalul investițiilor nete realizate în economia națională, de circa 84 miliarde de lei, conform datelor provizorii publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Tot pe parcursul lui 2018 s-au realizat și investiții în utilizaje, inclusiv mijloace de transport, de 35,3 miliarde de lei.

Investițiile nete din sectorul majoritar privat s-au ridicat la 64,9 miliarde de lei, reprezentând astfel 77,3% din total.

În același timp, volumul lucrărilor de construcții, ca serie brută, a scăzut cu 4,1% față de 2017 pe elemente de structură și tipuri de construcții.

Astfel, lucrările de construcții noi au scăzut cu 8,4%, în timp ce lucrările de întreținere și de reparații curente (de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor) și cele de reparații capitale (executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală) au înregistrat creșteri cu 7,9%, respectiv cu 1,5%.

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 23,6% în cazul clădirilor rezidențiale și cu 5,5% la cele nerezidențiale, dar a înregistrat o creștere cu 8% în cazul construcțiilor inginerești.

De menționat este și valoarea lucrărilor de construcții în atrepriză care a crescut în 2018 față de anul anterior cu 4,7 miliarde de lei.

Citește și: Numărul autorizațiilor de construire, în creștere. Doar în februarie s-au eliberat peste 2.800

Citește și: Aproape 60.000 de locuințe au fost finalizate în 2018 la nivel național

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])