La ce se așteaptă managerii din construcții pentru următoarele 3 luni. Cum va evolua numărul salariaților și ce se va întâmpla cu prețurile

Managerii din construcții estimează o creștere a volumului producției în următoarele trei luni, dar și a numărului de salariați, potrivit unei anchete de conjuctură a Institutului Național de Statistică (INS).

volum productie constructii mai 2018

Potrivit estimărilor din luna mai 2018 menționate în ancheta de conjunctură, în următoarele trei luni se va înregistra o creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +29%).

Angajatorii din acest domeniu prognozează, de asemenea, o creștere moderată a numărului de salariați în perioada mai-iulie (sold conjunctural +9%), dar și o majorare a prețurilor lucrărilor de construcții (sold conjunctural +18%).

Numărul de salariați va crește în aceeași perioadă și în sectorul serviciilor, în timp ce în industria prelucrătoare și în sectorul comerțului cu amănuntul angajatorii prognozează o relativă stabilitate.

infografic volum productie constructii mai 2018
Sursă: INS

Totodată, managerii estimează că în următoarele trei luni vor apărea creșteri ale prețurilor nu doar în construcții, ci și în cazul prețurilor de vânzare cu amănuntul, al prețurilor de vânzare sau de facturare a prestațiilor din sectorul serviciilor și al prețurilor produselor industriale.

Anchetele de conjunctură au scopul de a analiza tendințele de evoluție a indicatorilor economici pe termen scurt și mediu. Eșantionul aferent domeniului construcțiilor a cuprins 1.248 de agenți economici.

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])