Se întâmplă în județul Timiș: dezvoltarea infrastructurii rutiere conduce la investiții în domeniul industrial, care generează, la rândul lor, posibile dezvoltări rezidențiale.
Atuul principal al județului Timiș pentru investitori este, în opinia Dr. Michael Soorman, director al companiei Artemis Real Estate România, infrastructura dezvoltată, ce are ca principali piloni aeroportul internațional și accesul spre vest pe autostrada A1. ”De asemenea, dezvoltarea economică a Timișoarei, existența unui centru universitar important și prin urmare forța de muncă specializată, destul de loială față de angajator sunt factori care recomandă Timișoara”, precizează Dr. Michael Soorman.
Compania Artemis Real Estate România, parte a Franke Holding AG, a început să achiziționeze terenuri în jurul Timișoarei în anul 2007, procesul continuând și în anii de criză.
”Deținem suprafețe foarte mari. De exemplu, la Giarmata, la zece kilometri de Timișoara, cele 83 de hectare pe care le avem în proprietate ne permit să dezvoltăm o zonă industrială care, în timp, să ducă la dezvoltarea unei zone rezidențiale, întrucât forța de muncă va fi constituită de cei ce vor dori să locuiască în vecinătatea locului de muncă”, explică oficialul Artemis Real Estate România. ” Intenționăm să dezvoltăm spații locative care să convingă oamenii să renunțe la a locui în oraș pentru a se muta într-o zonă rezidențială plăcută, bine organizată, aproape de locul de muncă, dar care să le asigure tot confortul pe care l-ar avea în oraș: parcuri, transport, zone de servicii, baze sportive.”
Cu toate acestea, dezvoltarea rezidențială nu este prioritară în acest moment. ”În conceptul nostru, nevoia (de locuințe – n.red.) urmează să fie creată natural, după dezvoltarea zonei industriale care va asigura locuri de muncă în această zonă”, explică Dr. Michael Soorman.
Cel mai avansat proiect al dezvoltatorului este parcul industrial de la Sânandrei. În momentul de față, este finalizată partea de infrastructură – rețele de apa și canalizare, electricitate, gaz, accesul către DN 69. ”Practic, avem aproape finalizat site-ul propriu-zis și suntem pregătiți să vindem parcelele cu toate utilitățile incluse. Dezvoltarea unor unități industriale va fi demarată doar la cerere, clienții având posibilitatea închirierii sau achiziționării acestora în regim de leasing pe termen lung, plus-minus 15 ani”, explică directorul Artemis Real Estate România.
Interesant pentru brokerii imobiliari este că, în momentul în care ansamblul rezidențial se va contura, vor putea colabora pentru vânzarea locuințelor. ” Dorim să colaborăm cu toate agențiile imobiliare care sunt în contact cu investitori, nu doar cele locale din Timișoara. Constatăm că există pe piață agenții serioase, dinamice, implicate în înțelegerea ideii care stă la baza proiectelor noastre, care oferă consultanță specializată și aduc valoare adăugată. Lucrurile se îndreaptă înspre o direcție normală, agenții imobiliari s-au cernut destul de mult în ultimii ani și iată că, după cinci-șase ani de criză imobiliară, au rămas cei care înțeleg rolul unui agent imobiliar și care își doresc cu adevărat să dezvolte o carieră și să câștige bani din această meserie”, punctează Dr. Michael Soorman.