Legătura dintre birouri și rezidențial

Angajații din clădirile de birouri reprezintă clienți potențiali în segmentul rezidențial. În ce domenii lucrează aceștia?

City GateExperiența pieței imobiliare din București a arătat că dezvolarea de clădiri de birouri a adus cu sine și noi ansambluri rezidențiale, pe lângă spațiile comerciale moderne edificate în apropierea noilor spații office. Până la urmă, este vorba despre o sinergie a celor trei segmente ale pieței rezidențiale: unde sunt joburi, este nevoie de magazine unde angajații să meargă la cumpărături, dar și de locuințe situate în apropierea locului de muncă, mai ales în condițiile traficului bucureștean.

Așadar, pentru un agent imobiliar specializat pe rezidențial nu este deloc inoportun să arunce o privire pe rapoartele colegilor din segmentul office. Recent, în ultimele săptămâni, două au fost aceste rapoarte, publicate de companiile de consultanță imobilara CBRE România și DTZ Echinox.

Potrivit primeia dintre ele, care a intermediat, în al doilea trimestru al acestui an, tranzacții în valoare de 6,6 milioane de euro pe segmentul de birouri pentru o suprafața totală de 8.519 metri pătrați în contracte de închiriere, renegociere sau prelungiri de contracte, perioada aprilie-iunie 2015 a fost dominată de închirierile generate de companiile din IT&C, cu o pondere de 72% din activitatea totală de închiriere.

Și reprezentanții DTZ Echinox vorbesc despre o cerere mare din partea companiilor din tehnologie. companiile din sectorul Tehnologiei și Telecomunicațiilor, reprezentând 64% din cerere, urmate de companiile din sectorul Servicii Profesionale – 14% și Retail – 9%”, se arată în raportul DTZ Echinox, valabil pentru prima jumătate a acestui an, în care cererea totală a fost de 112.000 de metri pătrați.

Ce înseamnă aceste cifre pentru agenții imobiliari din rezidențial? Că angajații din IT care vor lucra în clădirile de birouri reprezintă clienți potențiali pentru achiziții sau închirieri de locuințe situate în apropierea locurilor lor de muncă. „Pentru a doua parte a anului prevedem o creștere a activității pe segmentul pieței imobiliare de birouri. În următoarele 36 de luni, o cantitate relativ mare de noi spații de birouri, aproximativ 800.000 de mp este programată pentru livrare. 50% din noua ofertă se referă la zona de nord și Pipera și 25% în zona de vest. Zona de vest a Podului Basarab devine o nouă piață ce poate concura puternic cu zona Barbu Văcărescu și chiar Piața Victoriei”, este de părere Răzvan Iorgu, Managing Director CBRE România.

Iar clădirile de birouri vor fi din ce în ce mai pline, potrivit DTZ Echinox, ceea ce înseamnă din ce în ce mai mulți clienți potențiali pentru agenții imobiliari din rezidențial.,,În baza calculelor și ținând cont de absorbție, rata de neocupare și pipeline-ul de proiecte, până la sfârșitul anului rata generală de neocupare a spațiilor de birouri de clasă A și B este prognozată să scadă, iar la sfârșitul T4 2015, aceasta ar putea să atingă o valoare situată sub 12%.’’, spune Mihaela Gălățanu, Head of Research DTZ Echinox. Conform raportului DTZ Echinox, in următoarele 18 luni se vor finaliza în București 345.000 mp de spații moderne de birouri. Mai mult de 70% sunt programați pentru livrare anul viitor. De altfel, în 2016, nivelul livrărilor de spații noi va fi cel mai ridicat din ultimii 5 ani.