Legătura dintre electrocasnicele albe și piața rezidențială

În trimestrul al treilea al acestui an, piața de electrocasnice albe a înregistrat o creștere spectaculoasă. De ce este ea importantă pentru piața rezidențială?

frigidere si masini de spalatÎn 2007, anul anterior declanșării crizei economice în România, numărul frigiderelor și mașinilor de spălat (electrocasnice albe) atingea vârful perioadei 2003-2013, cu o valoare de 109 frigidere, respectiv 77,4 mașini electrice de spălat rufe la 100 de gospodării (click pe grafic stânga pentru mai multe detalii). Acest indicator fusese în creștere permanentă și accentuată începând cu anul 2003, când nivelurile erau de 76,7 frigidere, respectiv 55,4 mașini electrice de spălat rufe la 100 de gospodării.

indici lucrari constructii la cladiri rezidentialeIndicatorul s-a prăbușit abrupt în 2008, când la fiecare sută de gospodării existau 83,1 frigidere și 70,8 mașini de spălat. În același timp, indicii lucrărilor de construcții la construcțiile rezidențiale atingeau un vârf în octombrie 2008, cu o valoare cu 257,9% față de anul de referință 2010 (click pe grafic alăturat). Avântul din construcții s-a resimțit și în numărul locuințelor finalizate din fonduri private, cu un vârf de 61.171 de unități în anul 2008.

Tradus în realitatea înconjurătoare, ce înseamnă aceste evoluții? Ele nu fac altceva decât să ilustreze ceea ce s-a întâmplat în acel 2008 fatidic pentru piața rezidențială: dezvoltatorii au construit, însă nu au mai vândut în același ritm, lucru observabil astăzi – atunci aproape nimeni nu se gândea că piața construcțiilor și cea imobiliară se vor prăbuși cu zgomot – și din scăderea achiziției de electrocasnice. Concret, consumatorii nu au mai cumpărat locuințe, prin urmare nu au mai avut nevoie de atât de multe electrocasnice noi.

locuinte finalizateAșadar, evoluția pieței de electrocasnice este un indicator bun dacă vrei să știi în ce direcție merge piața rezidențială, iar veștile sunt bune pe acest segment. ”Sectorul de electrocasnice mari a accelerat în trimestrul al treilea din 2014 datorită tuturor categoriilor de aparate albe ce au înregistrat creșteri dinamice, atingând o valoare de 112 milioane de euro, cu 18% peste T3 2013. În valoare, ratele de creștere de două cifre au fost observate și pentru produsele noi, mai performante, precum frigiderele frost-free (până la 50%), mașini de spălat eco cu o capacitate mai mare, dar și o penetrare crescută pentru produsele incorporabile, ce reprezintă 16% din vânzările de electrocasnice mari”, se arată în studiul GfK TEMAX®.

Evident, o parte din această creștere este reprezentată de înlocuirea aparatelor electrocasnice vechi, care și-au finalizat ciclul de viață, cu unele noi. Experiența din trecut ne-a arătat însă că atunci când piața electrocasnicelor nu este pe scădere, segmentul rezidențial nou are toate șansele să meargă bine.