Legea antifumat: Crește cererea pentru spații cu terasă

Impactul acestei legi va fi mai mare asupra cluburilor și barurilor decât a restaurantelor, potrivit Regatta Real Estate.

tigara barLegea care interzice fumatul în spațiile publice nu va avea pe termen lung un impact major asupra business-ului restaurantelor, barurilor, cafenelelor și cluburilor din România, spun reprezentanții Regatta Real Estate, cea mai mare companie de consultanță imobiliară cu capital românesc.
Legea nr. 15/2016 privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002, prin care se interzice complet fumatul în toate spațiile închise, în spațiile închise de la locul de muncă, în locurile de joacă pentru copii, în unități sanitare, precum și în cele de învățământ, va intra în vigoare pe 16 martie 2016.

Eduard Uzunov Regatta“Legea antifumat va crea mici probleme pentru că sunt foarte dure normele de aplicare. Inițial va fi un șoc și consumul va fi afectat, dar apoi clienții se vor obișnui. Estimăm că maxim 5% din restaurante și cluburi vor fi afectate grav de această lege. Constatăm o ușoară creștere a cererii de spații cu terasă sau grădină, care vine din partea operatorilor de restaurante, cafenele sau baruri. Acești operatori vor trebui să ofere condițiile aferente fumătorilor, care probabil vor reveni în locații după câteva luni de absență – de exemplu, terasele vor trebui amenajate cu sisteme de încălzire pentru sezonul rece. Impactul legii va fi mai mare asupra cluburilor și barurilor, decât asupra restaurantelor. Clienții vin la restaurant ca să mănânce, nu ca să fumeze. Un alt efect al legii antifumat este că primim cereri de spații de la companii care doresc să deschidă așa numitele cluburi private de cigars și trabucuri, destul de des întâlnite în străinătate, în care nu poți să intri decât dacă ești membru. Aceste cluburi reunesc oameni care împărtășesc aceeași pasiune și nu de puține ori aici se discută afaceri“, spune Eduard Uzunov, președintele Regatta Real Estate.

Aproximativ cinci milioane de români fumează, iar România nu era printre ultimele țări din Europa în ceea ce privește legiferarea fumatului în spațiile publice. În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă. În martie 2004, Irlanda a fost prima țară din lume care a interzis fumatul la locul de muncă. În Austria, începând cu ianuarie 2009, toate restaurantele și barurile aflate în spații de peste 50 de metri pătrați au fost obligate să introducă spații pentru fumători și spații pentru nefumători. Dacă localul are sub 50 de metri pătrați, proprietarul poate alege dacă să fie pentru fumători sau pentru nefumători. În Belgia, începând cu iulie 2011, fumatul este interzis în restaurante, cafenele, baruri, cluburi și cazinouri, cu excepția încăperilor desemnate și amenajate special în acest scop, cu ventilație corespunzătoare. Localurile din Franța trebuie să îndeplinească criterii stricte pentru a permite fumatul (ventilație adecvată, încăperi separate cu uși automate), însă multe dintre ele nu respectă regulile. Grecia are cel mai mare procent de fumători din întreaga Uniune Europeană (40%), însă a impus reguli stricte la sfârșitul lui 2010 care interzic fumatul în localuri, reguli ce nu sunt respectate peste tot.