Lipsa ”Primei Case” influențează piața rezidențială

În Constanța, lipsa programului Prima Casă a dus la stagnarea pieței, iar la Iași unii dezvoltatori au amânat proiectele pe care doreau să le înceapă.

http://www.dreamstime.com/stock-image-engineer-work-construction-site-closeup-male-holding-blue-hardhat-buildings-background-image45340911În orașul de la malul mării, piața rezidențială a stagnat în ultimele două luni, din cauză că programul Prima Casă e sistat pentru moment. ”Vânzările au scăzut, însă prețurile au crescut, iar numărul ofertelor, dacă ne raportăm la aceeași perioadă a anului trecut, e mai mic cu 30%. Vânzătorii s-au speriat de faptul că Prima Casă nu mai există și tot ce apare la vânzare are un preț cu 10-15% mai mare față de anul trecut. Bani în piață totuși sunt, iar pentru următoarea perioadă ne așteptăm la creșterea prețurilor, dar și a numărului de cumpărători, e adevărat că nu la fel ca anul trecut”, spune Cristian Manea, managerul agenției Acord Imobiliar din Constanța.

În Iași, pe piața de apartamente noi, sunt finalizate în acest moment foarte multe dintre proiectele începute în prima partea a acestui an sau chiar toamna trecută. ”Dezvoltatorii au temperat lucrurile, pentru că programul Prima Casă a fost stopat și ei au vândut deja din fază de proiect locuințele pe care le finalizează acum. Cu toate acestea, piața merge, azi au vândut colegii mei un apartament cu un credit la BCR cu 15% avans, cumpărătorii au de obicei au mai mult de acel 5% avans care era necesar la Prima Casă”, spune Ciprian Iovu, manager general Inter Imobiliare din Iași, precizând că stoparea programului Prima Casă și legea dării în plată i-au făcut pe dezvoltatori să să amâne pentru moment proiectele pe care voiau să le înceapă, ca să vadă ce se întâmplă.