Locuințe noi: lucrările de construcții, în creștere

În luna aprilie 2015, au fost construite cu 10,8% mai multe locuințe noi față de aceeași perioadă a anului trecut. Costurile de construcție stagnează.

costuri si volum constructii noiEntuziasmul înregistrat în prima jumătate a acestui an pe segmentul rezidențial nou este confirmat și de datele statistice. Volumul lucrărilor de construcții la clădiri rezidențiale a crescut, ca serie brută, cu 38,4% în primele patru luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Ca serie ajustată sezonier, creșterea a fost de 39,5%. De notat este faptul că nivelul indicilor de cost pentru construcțiile rezidențiale a rămas la un nivel constant din ianuarie 2014 încoace – o veste bună pentru dezvoltatori, care-și pot astfel face un plan de afaceri coerent. (Vedeți cum au evoluat lucrările de construcții pe segmentul rezidențial, dar și nivelul costurilor, în graficul alăturat)

Volumul lucrărilor de construcții a crescut, per total, ca serie brută, cu 12,2%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparații capitale cu 19,3 %, la lucrările de întreținere şi reparații curente cu 14,8% şi la lucrările de construcții noi cu 10,0%. Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut, pe total, cu 11,9%. Pe elemente de structură s‐au înregistrat creşteri astfel: lucrările de reparații capitale cu 19,7%, lucrările de construcții noi cu 11,8% şi la lucrările de întreținere şi reparații curente cu 11,7%.

Aprilie 2015 comparativ cu aprilie 2014

 Volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută cu 10,3%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de întreținere şi reparații curente şi la lucrările de reparații capitale cu 33,8%, respectiv cu 29,7%. Lucrările de construcții noi au scăzut cu 0,6%.

Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la clădirile rezidențiale cu 69,5% şi la construcțiile inginereşti cu 10,1%. Clădirile nerezidențiale au scăzut cu 6,6%.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 10,8%. Pe elemente de structură s‐au înregistrat creşteri astfel: lucrările de reparații capitale cu 40,3%, lucrările de întreținere şi reparații curente cu 27,5% şi la lucrările de construcții noi cu 2,2%.

Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la clădirile rezidențiale şi la construcțiile inginereşti cu 89,1%, respectiv cu 1,0%. Clădirile nerezidențiale au scăzut cu 3,1%.